Hoge kosten bedreigen Britse melkveehouderij

07-06 | |
Foto: Boerderij
Foto: Boerderij

De Britse melkveehouderij ondervindt een buitengewoon moeilijk jaar door snel toenemende productiekosten en wisselvallige melkprijzen.

De voerprijs ratio heeft voor sommige boeren een niveau bereikt dat in het verleden vaak reden was om uit melkvee te stappen. Dat stellen de vier Britse boerenbonden in een gezamenlijke verklaring. Voorzitter Michael Oakes van de sectie zuivel bij de Engelse NFU: “We hebben al vaak benadrukt dat sommige boeren beter af zijn met hun melkcontract dan anderen. Maar zelfs diegenen met de best presterende contracten hebben nu grote moeite om de steeds oplopende rekeningen te betalen. Voor hen met de minst gunstige contracten betekent het nu vaak de productie verminderen of ermee stoppen. De melkprijzen tonen recent enig herstel, maar veel boeren lijden al geruime tijd verlies wat niet meer vol te houden is.”

Administratieve lasten en kosten hoger

De bonden wijzen niet alleen op de hogere voerprijzen, maar ook op de steeds toenemende administratieve lasten en kosten. In Wales zijn bijvoorbeeld de kosten voor het waterbeheer weer flink omhoog gegaan. Daar komt nog bij dat ook de prijzen van materiaal, bijvoorbeeld hout, en van machines de laatste tijd de hoogte in zijn geschoten. Sectievoorzitter Mervyn Gordon van de Noord-Ierse UFU: “Het gaat veel verder dan de traditionele input voor een melkveehouderij, veel algemene en kapitaalgoederen die nodig zijn om een levensvatbaar bedrijf te runnen zijn ook onbetaalbaar geworden.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer