Hoge kosten stabiliseren verkopen landbouwmachines

10-08-2021 | |
De verkoop van trekkers door Agco (bijvoorbeeld die van Massey Ferguson) groeide in West-Europa in het eerste half jaar met 27%. - Foto: Agco
De verkoop van trekkers door Agco (bijvoorbeeld die van Massey Ferguson) groeide in West-Europa in het eerste half jaar met 27%. - Foto: Agco

Hoge grondstofprijzen zorgen voor een positief sentiment onder boeren waardoor ze sneller nieuwe machines kopen. De fabrikanten én de boeren hebben echter zelf ook te maken met hogere kosten.

Fabrikanten van landbouwmachines hebben de wind al enige tijd in de zeilen. Hoge prijzen voor landbouwgrondstof zorgen ervoor dat boeren eerder geneigd zijn nieuwe machines te kopen.

“Verhoogde prijzen van landbouwgrondstoffen ondersteunen een gezond landbouwinkomen. Deze omstandigheden zullen naar verwachting in 2021 in alle belangrijke markten een groei van de vraag in de industrie genereren.” Dat stelde de CEO van Agco, fabrikant van Fendt, Massey Ferguson en Valtra landbouwmachines, in een toelichting op de kwartaalcijfers die het onlangs presenteerde.

Goede kwartaalresultaten Agco en CNHI

De grote vraag naar machines blijkt ook uit de resultaten van Agco en concurrent CNH Industrial (Case, New Holland) over het afgelopen kwartaal. Zo groeide de verkoop van trekkers door Agco in West-Europa in het eerste half jaar met 27%. Ook in de andere belangrijke markten Noord- en Zuid-Amerika namen de verkopen van zowel trekkers als combines fors toe.

Ook concurrent CNH Industrial zag de vraag naar machines duidelijk toenemen. De verkoop van grotere trekkers nam wereldwijd met 28% toe en de vraag naar combines steeg met 14% ten opzichte van vorig jaar. De omzet in de agrarische divisie van CNHI groeide met 56%. De omzet van Agco groeide met 44%.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van onder andere Agco en CNH Industrial via FoodAgribusiness.nl/markt

Twee redenen die verwachtingen temperen

Tegenover de hogere prijzen voor landbouwgrondstoffen en het goede sentiment onder boeren, zoals de fabrikanten dat noemen, staan echter twee dingen die de verwachtingen voor de rest van het jaar iets temperen. Ten eerste hebben de fabrikanten zelf ook te maken met hogere prijzen voor de grondstoffen die ze gebruiken. Zo zijn de prijzen voor staal 2,5 keer hoger in Noord-Amerika en 1,7 keer hoger in Europa dan vorig jaar, zo vertelde de CEO van Agco tijdens een toelichting op de cijfers. Agco verwacht dat de hogere prijzen voor grondstoffen en componenten de rest van het jaar blijven, maar dat ze wel zullen stabiliseren.

Verstoring in de aanvoerketen

De hoge prijzen worden onder andere veroorzaakt voor verstoringen in de aanvoerketens door het coronavirus. “Het is de slechtste situatie in de toeleveringsketen die ik in mijn carrière gezien heb”, zo zei de CEO van CNHI bij de cijferpresentatie. Maar, zo stelde de topman van Agco, “gunstige verkoopprijzen hielpen de inflatie van de grondstof- en componentkosten in het tweede kwartaal te compenseren”.

De fabrikant wil de verkoopprijzen echter zo veel mogelijk handhaven en waar nodig verhogen om haar materiaalkosten te compenseren. “Dat is een grote uitdaging, omdat sommige van deze kostenstijgingen zo groot zijn. En in sommige gevallen zijn we niet in staat om dat te doen, zoals soms in onze graan- en eiwitbusiness, we zitten daar klem”, aldus de CEO. Ook CNHl rekent de hogere inputkosten door in de verkoopprijzen.

Ook boeren hebben te maken met hogere kosten

Waar boeren dus te maken hebben en krijgen met hogere prijzen voor machines, hebben zij in het algemeen al te maken met hogere inputprijzen, voor bijvoorbeeld kunstmest en brandstof. Dat heeft impact op het besteedbaar kapitaal van boeren én het sentiment. Dat zorgt ervoor dat de vraag naar landbouwmachines stabiliseert, maar wel op hoog niveau blijft, zo verwacht Agco. CNHI zag het sentiment onder boeren al iets stabiliseren de laatste tijd, door de hogere inputkosten voor boeren en de aanverwante inkomenssituaties.

Desondanks zien de fabrikanten de rest van het jaar niet negatief tegemoet. Staal zal “niet op die hoge prijzen blijven”, zei de topman van Agco. “Dat zorgt voor meer ruimte stroomafwaarts voor boeren om weer in te stappen en misschien volgend jaar of het jaar daarna te kopen.”

Kloosterman


Beheer