Sinds het zogenoemde kerstarrest van de Hoge Raad weten we dat het huidige systeem voor de belastingheffing over privévermogen niet deugt.
Het vonnis van de Hoge Raad is goed nieuws voor de spaarder en belegger van privévermogen. Met name voor diegene die over de jaren vanaf 2017 bezwaar heeft gemaakt tegen de te hoge heffing. En dat zijn er best veel. Ruim 60.000 mensen hebben meegedaan met de bezwaarprocedure die in hun voordeel is uitgevallen. Voor hen is het duidelijk, zij worden gecompenseerd voor de te hoge heffing vanaf het jaar 2017.
Maar lang niet iedereen heeft voor deze oude jaren op tijd bezwaar gemaakt. En dat zijn er nog veel meer. Zou deze groep van ruim 1 miljoen belastingbetalers achter het net vissen over deze oude jaren? Of komt deze groep ook voor compensatie in aanmerking? Daar heeft de Hoge Raad gelukkig relatief snel een beslissing over genomen.
Een snelle beslissing, maar geen voordelige voor deze groep. Zij hebben géén recht op een compensatie over oude jaren. Een pijnlijke beslissing, maar wel volstrekt in overeenstemming met de rechtsregel dat op zaken die in het verleden definitief zijn vastgesteld niet wordt teruggekomen.
Het prijskaartje voor het kabinet kan oplopen tot zo’n € 12 miljard
Een unanieme Kamer wilde ruim een maand geleden in ieder geval alle ‘kleine spaarders’ compenseren. Maar dat kost heel veel geld. Afhankelijk van hoe ruimhartig de compensatie wordt en voor wie, kan het prijskaartje voor het kabinet oplopen tot zo’n € 12 miljard. Dit naast alle andere financiële tegenvallers. Op dit moment zie je dan ook dat verschillende politieke partijen weer terugkrabbelen. Het besluit of alleen de bezwaarmakers (ruim 60.000) of alle ‘kleine spaarders’ gecompenseerd moeten worden, werd uitgesteld tot de Hoge Raad een oordeel heeft gegeven of compensatie al dan niet moet. Dit oordeel is er nu. Ik ben heel erg benieuwd wat de Kamer en het kabinet gaan besluiten.