Hoge sojaprijs door goede internationale vraag

De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) stond 11 januari op 276 punten (januari 2000 = index 100).

De IGC-index is een maatstaf van de prijs van sojabonen in de wereld. De sojabonenprijsindex staat begin januari bijna 50% boven het niveau vorig jaar en heeft niet meer op een vergelijkbaar prijsniveau gestaan sinds juni 2014.

Wasde-rapport

De verschillende internationale noteringen stabiliseerden deze week ietwat, mede doordat verschillende handelaren op de termijnmarkten winst namen. De reden hiervoor is dat het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) op dinsdag 12 januari een nieuw Wasde-rapport publiceert. Handelaren in de oliezadenmarkt kijken met name uit naar de schatting van de Braziliaanse sojaoogst. De persbureaus Bloomberg en Reuters gaan ervan uit dat de Braziliaanse sojaproductie op ruim 131 miljoen ton uitkomt. Dat is zo’n 2 miljoen ton lager dan waar het USDA nog van uitgaat in de december-publicatie van het Wasde-rapport.

China blijft kopen

De belangrijkste importeur van sojabonen in de wereld is China. Verschillende analisten schatten dat China in seizoen 2020-‘21 grofweg tussen 95 miljoen ton tot 100 miljoen ton soja importeert. Recent heeft China 132.000 ton Amerikaanse soja gekocht, waarmee de internationale vraag goed blijft doorlopen. Gezien de handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten wordt verwacht dat de vraag in seizoen 2020-’21 zal toenemen. Ook draagt het herstel van de Chinese varkensstapel bij aan een goede vraag, nadat de Afrikaanse varkenspest deze deed inkrimpen.

Prognose: stabiel tot hogere sojaprijs.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.