De suikerprijzen zijn hoog. Foto: Canva
De suikerprijzen blijven stijgen op de internationale markten. De Braziliaanse suikerproductie viel in de eerste weken van april iets lager uit dan waarvan eerder werd uitgegaan.
Volgens Unica, de Braziliaanse organisatie van suikerproducenten, hebben fabrieken de eerste twee weken van april 38,5% van de suikerriet toegewezen aan de suikerproductie, terwijl 39,8% de schatting was. Dit prikkelt de suikerprijs, die al op een hoog niveau staat.
Het blijft voor de productie van suiker van belang wat de olieprijs doet. Hoe lager de olieprijzen, hoe hoger de productie van suiker in Brazilië. Momenteel is de vraag naar ethanol minder sterk omdat de olieprijs iets is gedaald, en dat maakt de suikerproductie interessanter.
Aflopende contracten
Het eerst aflopende suikercontract (augustus) staat op $ 711,60 per ton (€ 650) op de termijnmarkt in Londen. De prijs voor witsuiker steeg op 27 april naar ruim $ 720, maar hield dat hoge niveau niet vast. Sinds oktober 2011 heeft het aflopende contract niet meer zo hoog gestaan.
Import naar andere landen
De hoge suikerprijzen maken dat verschillende landen die normaliter geen suiker naar de EU verschepen dat nu wel doen. Hierdoor neemt het suikeraanbod toe. En er wordt de laatste maanden van het huidige verkoopseizoen flink veel suiker uit Oekraïne ingevoerd. De EU-invoer vanuit Oekraïne kan zonder invoerrechten, waardoor die suikerstroom in sneltreinvaart gaat. Gemiddeld is sinds december 2022 tot en met maart 2023 zo’n 40 duizend ton suiker per maand uit Oekraïne geïmporteerd. Ter vergelijking, de voorgaande seizoenen werd in totaal grofweg 20 duizend ton suiker uit Oekraïne gehaald.
Tekenen van verlichting
Op de langere termijn zijn er enkele tekenen voor verlichting op de suikermarkt. Zo ging de International Sugar Organisation (ISO) voor seizoen 2021-’22 nog uit van een wereldwijd suikertekort van 2,2 miljoen ton. Voor seizoen 2022-’23 wordt een overschot verwacht van 4,2 miljoen ton suiker, er vanuit gaande dat de wereldwijde suikerproductie op ruim 180 miljoen ton uitkomt en de consumptie op 176 miljoen ton. Met name Brazilië en Thailand zullen meer suiker produceren.
Prognose: volatiele suikerprijs.