Hoge uienprijs houdt handel rustig

27-10 | |
Oogst van zaaiuien. De hectareopbrengst dit jaar is volgens het CBS gemiddeld 44,2 ton. - Foto: Henk Riswick
Oogst van zaaiuien. De hectareopbrengst dit jaar is volgens het CBS gemiddeld 44,2 ton. - Foto: Henk Riswick

Kopers van uien zijn de laatste weken niet heel actief. De prijzen liggen op een hoog niveau en telers zitten vast in het zadel.

Aan de ene kant werd uitgekeken naar de oogstopbrengstcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die op 27 oktober verschenen. Verschillende verwerkers en exporteurs gingen uit van zo’n 45 ton per hectare.

Het CBS heeft de zaaiuienopbrengst per hectare op 44,2 ton gezet voor 2022. Dat is 10% lager dan de definitieve hectareopbrengst voor oogst 2021. Telers krijgen met deze cijfers een bevestiging. De verwachting vanuit de handel is dat telers nu vast op de uien blijven zitten, zoals ze al deden.

Mindere kwaliteit

Aan de andere kant is er een aanbod van uien van mindere kwaliteit op de markt. Fusarium komt door heel het land wel voor. Dit aanbod laten verwerkers en exporteurs rustig op zich afkomen. Het aanbod van uien met goede kwaliteit is minder groot en wordt op termijn wel vastgelegd door verwerkers.

De beurs in Emmeloord noteert deze week voor gele zaaiuien 30% grof op € 26 tot € 28 per 100 kilo (+€ 1.) Voor gele zaaiuien 60% grof staat de notering op € 27 tot € 30. Dat is een stijging van € 1.

Telers met goede uien willen € 35 of meer voor uien uit de schuur hebben. Aan de verwerkerskant zijn er zorgen of de baalprijs nog verder omhoog kan. De gemiddelde baalprijs ligt momenteel tussen € 33 tot € 34 per 100 kilo.

Ingedekt qua voorraad

Huidige daghandelprijzen kunnen bijna niet uit bij deze baalprijs. Dan moeten verwerkers het hebben van de voorraad die eerder op een lager niveau is ingekocht. De meesten zijn wel ingedekt qua voorraad en wachten nu even af hoe de markt zich gaat ontwikkelen.

Prognose: vaste stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer