Doorgaan naar artikel

Hoge vleesprijs zet consumptie mondiaal onder druk

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De vleesconsumptie loopt mondiaal terug, het hardst in de VS, noteert persbureau Bloomberg.

De vleesverkoop in de retail is er maar liefst 12% lager dan een jaar geleden. Het is echter niet de vega-trend die de vleesverkopen onder druk zet. Het zijn de sterk gestegen vleesprijzen, aldus het persbureau. Het wijst hiervoor naar de FAO Vlees Prijs index. Die staat momenteel op het hoogste niveau sinds 2015 en de huidige periode van prijsstijging (ruim negen maanden) is de langst durende periode van stijgingen sinds 2011. Door de te hoge prijzen moeten gezinnen wereldwijd vlees laten staan. Ze doen dit niet uit vrije keuze, zo wordt gesteld, maar uit noodzaak. Ze hebben het geld er niet voor.

Vooral varkensvlees duurder

De stijging van de vleesprijzen doet zich volgens de FAO voor over de gehele linie, maar in de laatste maanden is het vooral varkensvlees dat duurder wordt. China importeert wel minder dan voorheen, maar andere Zuidoost-Aziatische landen kopen dus te meer. Ook een afgenomen export door de VS, Brazilië en Australië speelt de prijsstijgingen in de kaart.

Transport van vlees

Oorzaak van de hoge vleesprijzen zijn de hoge grondstofprijzen voor diervoer, verergerd door een reeks verstoringen in de aanvoerketen van veevoer. Ook het transport van vlees zelf raakte hier en daar verstoord.

Het zijn niet de rijke, koopkrachige (en misschien weinig bewegende) consumenten, die getroffen worden door de hoge vleesprijzen, maar vooral de arme gezinnen in minder ontwikkelde landen. Zij moeten noodgewongen terug naar rijst, deegwaren en groente.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin