Doorgaan naar artikel

Hoger topsalaris FrieslandCampina ongepast

CEO van FrieslandCampina Hein Schumacher. - Foto: ANP

CEO van FrieslandCampina Hein Schumacher. - Foto: ANP

De salarissen van de hoogste mensen bij FrieslandCampina zijn vorig jaar met 15% gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de zuivelcoöperatie. De timing van dit nieuws is natuurlijk super beroerd.

Voor een deel valt dat Hein Schumacher en Jaska de Bakker niet aan te rekenen. Zo’n jaarverslag is een tijdje onderweg en wie had kunnen bedenken dat de hele wereld nu zo diep in een coronacrisis zou zitten?

Garantieprijs omlaag

Anders is dat met het feit dat juist nu ook de garantieprijs omlaag gaat – vervelend contrast met een hoger salaris aan de top. Nog vreemder is de forse verhoging als je bedenkt dat die vorig jaar maart is vastgesteld, juist toen het zuivelbedrijf geconfronteerd was met slechte resultaten over het jaar 2018. Een verhoging met dubbele cijfers van deze vergoeding is dan ronduit ongepast.

Contrast met lonen boeren en medewerkers

Sinds jaar en dag liggen topsalarissen in het bedrijfsleven onder vuur. Toch stijgen ze maar verder. Topverdiener in 2018 was Shell-topman Van Beurden, met in totaal € 20,1 miljoen, waarvan € 1,5 miljoen aan basissalaris. In dat licht zien de beide toppers van FrieslandCampina met samen € 3 miljoen zichzelf misschien als kleintjes.

Maar afgezet tegen de basis van het bedrijf – boeren en medewerkers – is er nogal een contrast. De laatste zuivel-cao bracht een loonstijging van 2,5%. En de leden van de coöperatie die FrieslandCampina nog altijd is, zagen afgelopen jaren geen inkomensstijging, maar steeds een achteruitgang.

Beheer
WP Admin