Hogere bietenprijs compenseert gestegen kosten

30-08 | |
Er zijn signalen dat de lagere opbrengsten in suikerbieten deels worden gecompenseerd door een hoger suikergehalte in de bieten. - Foto: Canva
Er zijn signalen dat de lagere opbrengsten in suikerbieten deels worden gecompenseerd door een hoger suikergehalte in de bieten. - Foto: Canva

De suikermarkt blijft onzeker door verschillende externe factoren. De energiemarkt raakt de suikerindustrie. Hogere gas- en elektriciteitsprijzen verstoren de markt. Ook telers hebben mede daardoor met een hogere kostprijs te maken.

Cosun wil de hogere kosten voor akkerbouwers compenseren en verwacht dat de bietenprijs voor 2022 fors hoger uitkomt met een plus van 20% tot 30%.

Ook vooruitkijkend naar 2023 is het perspectief goed. Wel houdt het bedrijf een slag om de arm bij positieve prognoses, omdat de dynamiek in de wereld kan omslaan door onzekerheden zoals een uitbraak van pandemieën en risico’s in de markt van grondstoffen en energie.

Suikertekort

De Europese Commissie maakt zich zorgen dat we komend seizoen richting een suikertekort in de wereld gaan. In Europa zorgt de aanhoudende droogte en hitte voor een lagere opbrengst per hectare voor suikerbieten. Maar er zijn signalen dat de lagere opbrengsten deels worden gecompenseerd door een hoger suikergehalte in de bieten.

De wereldwijde beschikbaarheid van suiker is niet genoeg om de vraag te dekken en dat leidt tot hogere suikerprijzen. India verwacht meer ethanol te produceren, waardoor minder suikerriet wordt gebruikt voor de productie van suiker. Aan de andere kant compenseert Brazilië het lagere aanbod uit India, omdat in Brazilië juist minder ethanol wordt geproduceerd en daardoor meer suiker.

Het eerst aflopende contract (oktober) stond eind vorige week op $ 559,90 per ton (€ 515). Dat is zo’n 10% hoger dan een maand eerder.

Prognose: suikerprijs op hoog niveau.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer