Hogere consumptie stuwt suikerprijs

26-11-2019 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

De suikerprijs is gestegen op het internationale toneel als gevolg van voorspellingen voor een wereldwijd suikertekort van 6 tot 7 miljoen ton.

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) schat het tekort van de suikerproductie in seizoen 2019-’20 voor het eerst in vier jaar kleiner in dan de productie. Dat komt omdat het verbruik toeneemt.

De notering voor suiker op de termijnmarkt in Londen steeg begin deze week naar $ 342,40 per ton voor het eerst aflopende contract. Daarmee staat de notering ruim $ 6 hoger dan een jaar geleden in dezelfde periode.

Uitvoer Brazilië

Brazilië heeft in oktober bijna 2 miljoen ton suiker uitgevoerd. Dat is ruim 12% meer dan in september. De meeste suiker is naar India gegaan. De oogst loopt in India niet soepel door overstromingen.

Indiase oogst nog niet van start

Het oogstseizoen in de Indiase staat Maharashtra zou eigenlijk afgelopen week starten, maar de boerenorganisatie Swabhimani Shetkari Sanghatana (SSS) heeft verzocht tot hogere prijzen voor riettelers. Er is gevraagd voor 200 Indiase roepie per ton (zo’n € 2,50) bovenop een eerlijke en lonende prijs voor de telers. Daarbij is aangegeven dat als verwerkers niet instemmen met dit verzoek er niet wordt begonnen met het oogsten van rietsuiker. De verwachting was dat molenaars wel zouden instemmen met het verzoek. Afgelopen maandag namelijk zou een ontmoeting plaatsvinden tussen de boerenleiders en de suikerfabrikanten, maar vanwege politieke issues is deze afspraak niet doorgegaan.

Prognose: suikerprijs ondervindt steun.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer