Hogere fritesprijs door wateroverlast

19-07-2021 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Goede aardappelen van de oude oogst waar tot voorheen nog omheen werd gelopen, zijn eind vorige week voor hogere prijzen bijgekocht.

De wateroverlast in het zuiden van Nederland, delen van Duitsland en België zorgt ervoor dat op korte termijn de markt wordt opgeschud. De fritesnoteringen van PotatoNL stijgen voor categorie 1 met € 1,75 naar € 11 en € 15 per 100 kilo. Er is ook een grote partij voor € 19 verkocht, welke PotatoNL heeft meegenomen in de Regular Frites-notering. Deze partij is niet in de categorie 1 notering gezet. De notering stond begin juni aan de bovenkant op hetzelfde niveau (€ 15), toen doordat de aardappel lange tijd groeiachterstand heeft gehad dankzij de ongewoon lage temperatuur in het voorjaar. Omdat de groeiachterstand de afgelopen weken is bijgetrokken werd het hoogste prijsniveau van na de jaarwisseling niet vastgehouden. Lang niet alle aardappelen zijn getroffen en voornamelijk gaat het om het vroege teeltgebied. De gevolgen voor de langere termijn en hoofdoogst zijn onduidelijk.

Het noodweer zorgt ook voor beweging op de Belgische aardappelmarkt. De Fontane-notering van het Belgische Belgapom steeg afgelopen vrijdag met € 2,50 naar € 12,50. Dat is het hoogste niveau van dit seizoen. De notering startte 4 september met € 3 en kwam 7 mei in de dubbele cijfers (€ 10).

De PotatoNL-noteringen voor de fritesgeschikte aardappelen bedoeld voor levering buiten Nederland, Duitsland en België (doorgaans de ‘extra kwaliteit’) stijgt € 2,25 naar € 15 tot € 24 per 100 kilo. Het zijn voornamelijk kleine, regionale frietbakkers die betalen voor de zeer goede aardappelen.

Waterschade België

Bij aardappelen in Wallonië is erosie en mogelijke rotvorming een probleem door rivieren die buiten hun oevers zijn getreden en akkerland onder water staat. De precieze schade is nog niet in te schatten. Daniel Ryckmans, secretaris van de aardappeltelersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) adviseert om zones af te bakenen die meer dan 24 uur onder water hebben gestaan en deze niet te oogsten in het najaar, meldt de Belgische nieuwssite Vilt.

Prognose: stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer