Hogere koolzaadprijs door beperkt aanbod

31-12-2019 | |
Foto: Hans Banus -
Foto: Hans Banus

De notering voor het eerst aflopend contract van koolzaad op de termijnmarkt in Parijs (februari) staat de laatste handelsdagen van 2019 op € 412,75 per ton.

Sinds maart 2017 heeft het eerst aflopende contract niet meer op dit prijsniveau gestaan. Een oorzaak is het verminderde vermalen van koolzaad in oliefabrieken en het daaruit voortvloeiende tekort aan koolzaadmeel. De Duitse olie- en proteïnegewassensector, gebundeld in de Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen (UFOP), verwacht voor komend seizoen wederom een schaars aanbod als koolzaadtelers niet worden gestimuleerd om teeltgebied uit te breiden.

Hogere palmolieprijs

Vanuit een andere kant van de wereld ondersteunen prijzen voor ruwe palmolie de prijzen voor oliezaadhoudende gewassen zoals soja en koolzaad. De prijzen voor palmolie zijn eind 2019 behoorlijk sterk geëindigd. De palmolieprijs was tot aan september weinig spannend. In het najaar begon een prijsstijging van 40% doordat het besef kwam dat Zuidoost-Aziatische landen met hun inspanningen om de vraag naar biodiesel gemaakt van plantaardige oliën te stimuleren zullen waarmaken. Daarnaast is de Chinese invoer sterker geworden als een gevolg van de Afrikaanse varkenspest. De verminderde Chinese vraag naar sojameel heeft voor een lagere eigen productie geleid en waardoor ook de productie van plantaardige oliën terugliep. Eerder deze maand werden noteringen voor soja en koolzaad ook geprikkeld door nieuwe exportheffingen in Argentinië.

Prognose: stijgende prijzen oliezaden.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer