Skip to content

Hogere omzet en winst voor Agrico

Updated on:
Akkerbouw
Nieuws
Kweekkas voor aardappelen bij Agrico Research in Bant (Fl.). - Foto: Ruud Ploeg

Kweekkas voor aardappelen bij Agrico Research in Bant (Fl.). - Foto: Ruud Ploeg

Handelshuis Agrico heeft in boekjaar 2019-2020 financieel goed geboerd.

De geconsolideerde omzet steeg van € 319,8 miljoen in 2018-2019 naar € 331,9 miljoen in 2019-2020. Dat is een omzetgroei van 4%. De hoogste omzet ooit. Ook de bruto marge en het exploitatiesaldo lagen hoger dan in voorgaande jaren. De brutomarge bedroeg € 37 miljoen en het exploitatiesaldo op € 2,5 miljoen. Een jaar daarvoor lag dat op respectievelijk € 36,3 miljoen en € 1,6 miljoen.

Meer omzet bij buitenlandse dochterondernemingen

Als reden voor de goede resultaten noemt Agrico-directeur Jan van Hoogen de goede aardappeloogst in 2019-2020. De opbrengsten lagen maar liefst 20% hoger dan in 2018. Na de droge zomer volgde vanaf eind september een erg natte herfst, wat zorgde voor kwaliteitsverschillen in de oogst. Desalniettemin lukte het Agrico om, ondanks de extreme situatie, alle aardappelen afgeleverd te krijgen en in alle teelten een nette prijs uit te betalen. Zowel de binnenlandse als buitenlandse dochterondernemingen hebben een goed jaar achter de rug.

Agrico Research introduceerde drie veelbelovende nieuwe rassen en retailspecialist Leo de Kock had, mede dankzij de hamsterwoede in coronatijd, een goed jaar. Ook de buitenlandse dochterondernemingen lieten gezamenlijk een mooie groei zien, met uitschieters in Polen en Turkije.

Corona

Ook in boekjaar 2019-2020 heeft Agrico de gerealiseerde uitbetalingscapaciteit vrijwel volledig aan haar leden uitgekeerd. De omvang van het vermogen is gekoppeld aan financiële kengetallen met continuïteit en financiële gezondheid als uitgangspunt. De behoefte voor de versterking van het vermogen was € 2,5 miljoen hoger door de investeringen van de afgelopen jaren. Daarnaast is er een schuld aan de pool op de balans opgenomen van € 1,2 miljoen, die in het nieuwe boekjaar aan de pools wordt toegevoegd.

“Wat we te weinig uitbetaald hebben in 2019-2020, wordt dus uitbetaald in 2020-2021. Komend boekjaar gaan we dit resultaat zeker niet evenaren”, zegt Van Hoogen. De reden is natuurlijk corona. In Afrika nemen ze daardoor veel minder pootgoed af dan normaal. Zuid-Europa loopt nog redelijk. Of de fritesafzet komend seizoen zich gaat herstellen, is nog niet duidelijk, maar de tendens is dat er minder pootgoed voor fritesaardappelen besteld gaan worden. Wat wel goed doorloopt is de tafelaardaardappelmarkt. Geen topprijzen, maar wel goede prijzen.

Snel delen

Afbeelding
Martijn Knuivers

freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin