Skip to content

Hogere omzet en winst voor Oekraïens kippenbedrijf MHP

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

Het Oekraïense pluimvee- en akkerbouwbedrijf MHP maakte afgelopen jaar meer omzet en meer winst.

De omzet steeg met 32% en de winst met 68%. Het bedrijf maakte 28% meer omzet uit export. Dat blijkt uit de jaarresultaten die het conglomeraat dinsdag 14 april publiceerde.

De omzet steeg naar omgerekend € 1,9 miljard. Dat kwam voornamelijk door een stijging van de verkoop van pluimveevlees, plantaardige oliën en gemaksmaaltijden, evenals door de overname van een productielocatie in Slovenië. De winst bedroeg € 196 miljoen, tegenover een winst van € 117 miljoen in 2018. In het laatste kwartaal van het jaar werd er echter een verlies gemaakt van € 54,7 miljoen. In datzelfde kwartaal een jaar eerder bedroeg het verlies € 12,8 miljoen.

Lagere prijzen

In 2019 werd bijna 729.000 ton pluimveevlees geproduceerd, een stijging van 18%. Export van pluimveevlees bedroeg ruim 357.000 ton, een stijging van 25%, als gevolg van meer export naar de EU en het Midden-Oosten/Noord-Afrika. In het laatste kwartaal van vorig jaar sloot Saoedi-Arabië de grenzen voor Oekraiense producten. Saoedi-Arabië is de belangrijkste markt voor MHP in het Midden-Oosten. Daarnaast werd Polen in 2010 een belangrijke producent van pluimveevlees, wat volgens MHP leidde tot overproductie binnen de EU, wat resulteerde in historisch lage prijzen voor kipfilet. Over geheel 2019 lag de prijs voor pluimveevlees gemiddeld 5% lager, aldus MHP.

Hogere graanproductie

Gedurende het jaar werd 22% meer zonnebloemolie verkocht en 3% meer soja-olie. Het productievolume van mais daalde (-2,4%), bij een toegenomen areaal (13,6%). De productie van graan nam daarentegen toe, bij een kleiner areaal.

Onbeperkt borstfilet naar de EU

MHP is in de EU vooral bekend omdat het door een maas in de wet onbeperkt borstfilet naar de EU kon exporteren. Als gevolg daarvan kwam er een nieuw principeakkoord, met een verhoging van het invoerquotum tussen de EU en Oekraïne, waarin deze onbedoelde achterdeur gesloten wordt.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin