Hogere prijs blankvleeskalveren komt eraan

28-02-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De handel in blankvleeskalveren loopt goed. Zo goed zelfs, dat een prijsstijging op korte termijn wordt verwacht. Deze week maken de noteringen echter nog een pas op de plaats.

Handelaren zien dat de slachterijen de aangeboden blankvleeskalveren vlot kunnen verwerken. Voor de tijd van het jaar worden niet overdadig veel kalveren aangeboden. Daar staat een redelijk tot goede vraag vanuit de slachterijen tegenover.

Pasen

De moeizame maand februari is achter de rug en in de markt wordt al met een schuin oog gekeken naar Pasen. Hoewel het nog zo’n 6 weken duurt voordat het ook daadwerkelijk Pasen is, zorgt dat al wel voor een positieve ondertoon in de markt. Bovendien is de vleesafzet in maart altijd een stuk beter dan in februari.

Al met al ingrediënten die een hogere prijs in de komende weken mogelijk maken. Voorlopig blijft de notering voor blankvleeskalveren (O+P-) echter staan op €4,45 tot €4,54 per kilo geslacht gewicht. Dat is geen dramatisch prijsniveau. Zeker niet ten opzichte van vorig jaar, toen de prijs nog op maximaal €4,17 per kilo stond.

Coronavirus

Ook elders in Europa is de markt goed gemutst. Frankrijk hanteert stabiele prijzen en ook in Duitsland worden gelijke noteringen opgeschreven. In Italië is de markt ook stabiel, maar het is even afwachten hoe het coronavirus de handel gaat beïnvloeden. De getroffen regio in Noord-Italië is een belangrijke afnemer van kalfsvlees.

Prognose: lichte prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van vleeskalveren vind je op foodagribusiness.nl/markt.

Meer prijsinformatie over blankvleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer