Hogere prijs diepvriesfrites

09-08 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

De 1-kilozakken van Pommes Frites van Aviko zijn afgelopen maanden door meerdere supermarkten wisselend verhoogd naar overwegend ruim € 2 per kilo in augustus. Albert Heijn rekent momenteel € 2,15 voor een kilozak Pommes Frites. Bij de Jumbo betaalt de consument € 2,09 en bij Dirk ligt de prijs voor hetzelfde product op € 1,89 per kilo. In maart hanteerde supermarkt Albert Heijn een prijs van € 1,75, Jumbo nog € 1,73 per kilo, waar een consument bij Dirk € 1,64 betaalde.

De zakken 1 kilo Franse Frites zijn van € 2,18 (maart) gestegen naar € 2,38 bij de Jumbo. Bij de Plus is deze prijs van € 2,29 naar € 2,49 per kilo gestegen in dezelfde periode.

De forse noodzakelijke prijsverhogingen van de frites als gevolg van de hogere kosten (fritesgeschikte aardappelen, energie, olie, dozen, folie, transport, et cetera) kunnen in de EU redelijk worden door vertaald naar de klanten. Dat is dan ook wat langzamerhand gebeurt in het supermarkt schap.

Wereldwijde vraag is goed

De wereldwijde vraag naar frites is goed, waardoor de verwerkende industrie volop draait. De verkoopprijzen worden vertraagd verhoogd. Dit gaat niet vanzelf en leidt tot veel discussie met de klanten van aardappelverwerkers, zeker ook in retail.

Het is maar de vraag of deze prijsverhogingen voldoende zijn om de gestegen kosten te compenseren. In het laatste kwartaal van 2022 worden veelal de onderhandelingen tussen de producenten van frites en supermarkten gevoerd voor 2023. Het zal moeten blijken of retailers bereid zijn om alle kostenstijgingen te compenseren. De mogelijke impact en de afzetvolumes daarbij zijn momenteel erg moeilijk in te schatten.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer