Doorgaan naar artikel

Hogere prijs kalveren door kleiner aanbod

Bij integraties is de stemming nog steeds somber door de almaar stijgende voerkosten. - Foto: Ronald Hissink premium

Bij integraties is de stemming nog steeds somber door de almaar stijgende voerkosten. - Foto: Ronald Hissink

Deze week zijn de zwartbonte stiertjes in Purmerend met € 10 per dier in prijs gestegen.

In de kalverhandel is het aanbod kalveren – seizoensmatig – momenteel kleiner. Dat kwam in de afgelopen weken nog weleens tot uitdrukking in wat stijgingen van de kalvernoteringen. De totale aanvoer op de veemarkt in Purmerend bedroeg deze week 425 dieren, 37 minder dan een week eerder. Deze week zijn de zwartbonte stiertjes in Purmerend met € 10 per dier in prijs gestegen, wat terug te herleiden is naar een verhoging van € 5, gecombineerd met een correctie. Een zwartbont kalf staat in Purmerend genoteerd op maximaal € 115 per dier.

Hoge voerkosten

Bij integraties is de stemming nog steeds somber door de almaar stijgende voerkosten, al is de slachtleeftijd van de blankvleeskalveren gunstig doordat de rondetijd gemiddeld op 25 weken zit. In Duitsland draait de richting van de kalverprijzen ook weer naar stijgend. Ook hier is het aanbod door het seizoen aan de krappe kant. Leegstaande stallen worden weer opgevuld. Er is vooral vraag naar goede zware kalveren. Hierop wordt streng op geselecteerd.

Ruim aanbod Ierse kalveren

Daarnaast is het aanbod van Ierse kalveren ruim. Tot en met halverwege maart telde RVO inmiddels een import van 30.000 dieren. Dat is het dubbele van vorig jaar, toen de binnenlandse prijzen zo laag waren dat Ierse dieren relatief te duur waren. Het aanbod blijft naar verwachting krap, waardoor het huidige prijsniveau te handhaven is.

Prognose: stabiel tot duurder.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin