Hogere prijs kalveren komt er niet

26-11-2019 | |
Blankvleeskalveren in de stal.
Foto: Hans Prinsen

De vraag naar nuchtere kalveren is matig, waardoor een prijsverhoging niet aan de orde is.

Handelaren omschrijven de stemming op de veemarkt in Purmerend dinsdag 26 november als rustig. De dieren werden wel verkocht, maar heel erg vlot was de handel dus niet. Het aanbod was nagenoeg gelijk aan een week terug. Dat verklaart ook dat er nauwelijks beweging in de prijzen zat. Wel is duidelijk dat een hogere prijs er dit jaar er hoogstwaarschijnlijk niet meer in zit.

Voor een zwartbont stierkalf ligt de prijs in Purmerend nog altijd op € 65 tot € 80 per kalf. De prijs voor een 50% Belgisch blauw stierkalf ging met € 5 naar beneden. Door die prijsdaling ligt de notering voor deze kalveren nu op € 180 tot € 220 per dier. Gezien eerdere jaren lijkt een herstel van die prijsdaling er niet in te zitten de komende weken.

Vraag wordt minder

Dat de prijzen niet omhoog gaan heeft vooral te maken met een teruglopende vraag naar nuchtere kalveren. Vleeskalverhouders en integraties willen minder betalen voor de kalveren, omdat dieren die nu in de stal worden gezet in de zomer slachtrijp zijn. Dan leveren vleeskalveren doorgaans minder op en daarom proberen de kalverhouders hun kostprijs te drukken door de inkoopprijs van nuka’s te verlagen.

Aanbod zwart- en roodbont groeit

Handelaren zien dat het aanbod nuka’s niet eens heel erg overdreven groot is. Wel merken ze dat er momenteel wat meer zwart- en roodbonte dieren worden aangeboden in verhouding tot de Belgisch blauwe kalveren. Voorlopig houden handelaren rekening met stabiele prijzen voor de nuchtere kalveren.

Prognose: stabiel.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer