Hogere prijs slachtkoe bij krap aanbod

28-11-2019 | |
Slachterijen draaien op een lager pitje waardoor er minder vraag naar slachtkoeien is. - Foto: Boerderij
Slachterijen draaien op een lager pitje waardoor er minder vraag naar slachtkoeien is. - Foto: Boerderij

De prijzen voor slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden zijn met een stuiver gestegen.

Het aanbod aan slachtkoeien was op de markt van woensdagavond 27 november met 370 dieren aan de krappe kant voor Leeuwardse begrippen. Dat zorgde ervoor dat de dieren vlot werden verkocht. Handelaren spreken tegen dat de vraag vanuit de slachterijen een stuk beter is dan in de afgelopen periode.

Voor een P-kwaliteit slachtkoe werd € 2,25 tot € 2,60 per kilo geslacht gewicht betaald. De prijs blijft daarmee bewegen tussen de € 2,50 en € 2,60 per kilo. De notering is nu nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Toen kwam de maximumprijs voor P-kwaliteit slachtkoeien niet verder dan € 2,59 per kilo geslacht gewicht in week 48.

Geen correctie prijsdaling

Handelaren die rechtstreeks aan slachterijen leveren, zien dat er daar niet direct meer voor de slachtkoeien wordt betaald. De afgelopen weken is de prijs zelfs gedaald en het lijkt er niet op dat die prijsdaling op korte termijn wordt gecorrigeerd. Doordat de vleeshandel matig is, willen slachterijen hun inkoopprijs zo laag mogelijk houden.

Hoe de prijs zich de komende weken gaat ontwikkelen, blijft, zeker in de huidige markt, lastig te zeggen. Op de veemarkten zal de prijs wellicht wat meer bewegen dan de uitbetaalprijzen van de slachterijen. Grote prijsveranderingen worden echter niet verwacht.

Prognose: rustige markt

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer