Hogere prijs slachtkoe door krap aanbod

23-12-2019 | |
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

Een krap aanbod aan slachtkoeien op veemarkt in Bunnik zorgt voor hogere prijzen.

Handelaren zagen dat er minder inkopers waren dan op de markten van afgelopen weken. Toch zorgde dat maandag 23 december niet voor een prijsdaling, want ook het aanbod aan slachtkoeien was duidelijk minder. In totaal werden 35 dieren aangeboden, waar dat er normaal minimaal twee keer zoveel zijn. Dat zorgde uiteindelijk voor een hogere prijs voor de koeien.

Prijs P-kwaliteit stijgt 5 cent

Voor een P-kwaliteit ging de prijs met 5 cent omhoog naar € 2,30 tot € 2,70 per kilo geslacht gewicht. Hoewel de prijs stijgt, blijft de notering wel onder het niveau van een jaar terug. Toen stond de maximumprijs nog op € 2,74 per kilo geslacht gewicht. Het lijkt er sterk op dat de prijs volgende week wél boven het prijsniveau van een jaar terug uit gaat komen.

Ruimer aanbod na jaarwisseling

Het gevaar bij een prijsstijging zoals die van maandag 23 december is dat er bij een markt waar wat meer dieren worden aangeboden, de prijs direct weer een stapje terug doet. Handelaren verwachten niet dat dit volgende week aan de orde is, maar na de jaarwisseling wordt wel een iets ruimer aanbod verwacht. Omdat de vraag dan waarschijnlijk ook iets aantrekt, wordt rekening gehouden met stabiele prijzen.

Prognose: rustige handel, stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer