Hogere prijs tarwegistconcentraat

15-01-2020 | |
Tarwegistconcentraat is bij verschillende leveranciers in prijs verhoogd. - Foto: Jan Sibon
Tarwegistconcentraat is bij verschillende leveranciers in prijs verhoogd. - Foto: Jan Sibon

Bierbostel is ook deze dagen krap voorhanden en rekent bij het huidige prijsniveau flink boven de voederwaardeprijs.

Groeiend aanbod vanuit de brouwerij en daarmee mogelijkheid voor prijsverlaging wordt met smart afgewacht.

Ook de beschikbaarheid van aardappelsnippers is nog steeds beperkt. De prijs houdt niettemin amper stand, mede doordat wat grotere aanvoer van B-kwaliteit snippers uit België druk op de prijs zet.

Tarwegistconcentraat duurder

Tarwegistconcentraat tendeerde al duurder, zoals meer eiwitbrengers. Veel leveranciers hebben hun prijzen van tarwegistconcentraat met € 0,10 per ton per procent droge stof verhoogd. Die opwaartse druk op de prijs geldt ook voor diverse mengproducten met tgc.

Shoppen de moeite waard

Niet iedereen heeft verhoogd, shoppen is de moeite waard. In de prijsverhoging is overigens ook meegenomen dat een grote tarweverwerker en daarmee leverancier van tarwegistconcentraat in maart enkele weken sluit wegens revisie van apparatuur.

Erwtenvezels in beeld

Nu het prijspeil hoger zetten drukt de afname en biedt de handel kans om wat voorraad aan te leggen. Naast aardappelpersvezels (zowel krapper beschikbare Nederlandse als Franse import) komen erwtenvezels in beeld. De uitlevering van de eerste orders is maandag jl. gestart.

Over 2 à 3 weken is er meer beschikbaar omdat dan de erwtenverwerkende fabriek in Duitsland op volle capaciteit draait.

Duynie heeft recent V-pro, steekvast mengproduct van droge bietenpulp en tarwegistconcentraat uit het assortiment genomen.

Handel in stro en hooi rustig

De handel in stro en hooi is heel rustig. Het erg milde weer drukt de vraag naar stro. De vraag naar hooi is bijna verwaarloosbaar. Mais wordt weinig verhandeld, de stemming is flauw. Daar komt in het voorjaar meer vraag naar. Nu al is duidelijk dat er krap aanbod zal zijn van mais met goede gehaltes.

Prognose: vaste markt bijproducten.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer