Hogere prijs voor beperkt aanbod goede uien

Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Uien zijn er genoeg, maar de verschillen in kwaliteit zijn groot.

In vergelijking met voorgaande weken is er weinig veranderd op de uienmarkt, uitgezonderd de prijzen. Op maandag 31 mei gaf de beurs Goes al te kennen dat er weinig uientransacties waren geweest. Goes verhoogde de notering wel, met € 0,50. Emmeloord gaf donderdag 3 juni een veel forsere prijsverhoging aan, met gemiddeld € 2,50 per 100 kilo.

Uien zijn er genoeg, blijkt bij navraag, maar de verschillen zijn groot. De doorsnee kwaliteit, die staat voor de onderkant van de Emmeloord-noteringen, heeft tarra tussen 10% en 12%. Er zijn echter ook partijen met 18% tarra. Mankementen betreffen hoofdzakelijk kaal vallende uien en wat rot. Partijen met schot zijn wel weg.

Baalprijs

De baalprijs hangt rond € 22,50. Een aantal mensen in de hoek verwerking en verpakken houdt het nu voor gezien en stoppen, anderen proberen er in de handel toch nog wat meer euro’s uit te slepen. Begrijpelijk, de uien zijn vaak (te) duur ingekocht. Op zich zijn er nog wel uien verkrijgbaar, maar de kwaliteit is zoals gezegd voor de verkoop bepalend en in de huidige situatie tevens beperkend voor het handelsvolume.

Alternatieven zijn er ook. Inmiddels zijn er Egyptische uien op de markt, hoofdzakelijk rode, verder komen er uien uit Spanje en Italië. De Duitse supermarkten gaan over op Nieuw-Zeelands product.

Nieuwe zaaiuien

Voor de nieuwe zaaiuien geldt dat, zowel in het zuidwesten als in de IJsselmeerpolders, het gewas er veel beter voor staat dan vorig jaar, zij het aan de lage kant.

Prognose: prijs stijgt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer