Hogere prijzen blanke vleeskalveren hangen in de lucht

12-08 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De prijs van blanke vleeskalveren zal snel gaan stijgen; deze week blijft de notering nog stabiel op een niveau van € 5,23 per kilo geslacht gewicht. De kalfsvleesmarkt zit nog in zomer/vakantiesfeer maar er is inmiddels wel een kentering waarneembaar. Traditioneel begint in de Zuidelijke landen na 15 augustus (Maria-tenhemelopneming) een vlottere markt met hogere prijzen.

Dat geldt met name voor voorvlees en bijproducten, maar ook het achtervlees kan positief ontwikkelen. Het lijkt erop dat dit de kentering dit jaar wat vroeger gebeurt dan andere jaren. Dat wordt gevoed door een beperkt aanbod van slachtrijpe vleeskalveren.

Verlies goedmaken

In ‘normale’ jaren moet de kalverprijs eerst het verlies van de zomermaanden weer inhalen. Met een lange periode van stabiele prijzen is dat dit jaar niet aan de orde. De vraag blijft wel of prijzen gezien het hoge absolute prijsniveau dezelfde ruimte krijgen om te stijgen als andere jaren. Gezien de hoge kostprijs en alle dure (vlees)producten zou dat wel het geval moeten zijn.

Prognose: blanke vleeskalveren worden duurder.

Prognose: blanke vleeskalveren worden duurder.

Meer prijsinformatie over blankvleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stevens
René Stevens Freelance redacteur


Beheer