Doorgaan naar artikel

Hogere prijzen door wrijving op aardappelmarkt

Aardappelen. Foto: Canva premium

Aardappelen. Foto: Canva

De pootwerkzaamheden vorderen gestaag in de verschillende West-Europese aardappelgebieden.

Het weer blijft wisselvallig en nat, waardoor wrijving op de aardappelmarkt is ontstaan. Dat in combinatie met de relatief lage Europese voorraad aardappelen maakt dat de prijzen deze maand stijgen.

Nauwelijks chipsaardappelen

De aardappelverwerkende industrie is naarstig op zoek naar grondstof. Zo meldde het Duitse landbouwmarktbureau Ami eind vorige week dat chipsaardappelen nauwelijks beschikbaar zijn. Sommige verwerkers van chips in Europa gebruiken ook fritesaardappelen met geschikte eigenschappen voor chips voor de productie. Hierdoor kan het aanbod voor de fritesverwerking schaars worden. Aan de afzetzijde is de export van Belgische en Nederlandse diepvriesaardappelproducten goed. Vooral in België draaien de fabrieken op volle kracht. Daar komen de ongunstige pootwerkzaamheden bij, waardoor aardappelverwerkers twijfels hebben of de beschikbare grondstof tot het aanbod van de nieuwe oogst voldoende is. En dat is terug te zien in de stijgende prijzen.

Noteringen

PotatoNL verhoogt 24 april de categorie 1-notering naar € 33 tot € 36,50. Dat is een stijging van € 1,50. De categorie 2-notering is gestegen naar € 35 tot € 40 (+€ 0,50). Afgelopen vrijdag stegen de noteringen in België en Duitsland wederom. Het Belgische Belgapom verhoogde de notering voor zowel Fontane als Challenger met € 2,50 naar € 35 per 100 kilo. Voor Innovators werd geen waarnemingsprijs gepubliceerd bij gebrek aan transacties. Het Duitse Reka heeft de Fontane en Challenger notering verhoogd naar € 34,50 per 100 kilo (+€ 2,50). Voor Innovator is ook € 2,50 hoger genoteerd op € 36. Agria’s en Markies zijn respectievelijk voor € 35 en € 35,50 op het bord gezet.

Ook het eerst aflopende contract op de termijnmarkt in Leipzig lijkt redelijk stabiel ruim boven € 35 per 100 kilo te staan.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin