Hogere prijzen koolzaad door goede export

25-10 | |
De prijzen van koolzaad trekken aan doordat er veel export is en de verwachte eindvoorraad kleiner is dan gedacht Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

De export van koolzaad loopt goed, waardoor de verwachting is dat de eindvoorraden voor seizoen 2022-’23 laag uitkomen. Hierdoor trekken de prijzen van koolzaad aan.

Het eerst aflopende contract voor koolzaad (november) schommelde maandag 24 oktober tussen € 624 en € 647,25 per ton op de termijnmarkt in Parijs. Uiteindelijk sloot de notering de handelsdag met € 644,75 per ton fors hoger dan vóór het weekend. Dit niveau wordt 25 oktober vastgehouden.

Prijzen koolzaad onder druk in september

In september stonden de koolzaadnoteringen nog onder druk omdat Coceral, de Europese organisatie voor de graanhandel, in zijn laatste prognose nog uitging van een grotere koolzaadopbrengst dan waar eerder aan werd gedacht. In de EU-27 komt de koolzaadoogst op 19,5 miljoen ton. Dat is ruim 1 miljoen ton meer dan in mei werd geschat.

Lagere sojaprijs

Voor sojabonen staan de prijzen nu iets onder druk. De oogstwerkzaamheden in de Verenigde Staten verlopen vlot door het droge weer. Afgelopen weekend was 80% van het areaal sojabonen in de VS geoogst. Het vijfjarengemiddelde ligt op 67% rond deze periode van het jaar.

De beschikbaarheid van soja op de wereldmarkt blijft momenteel krap. Dat komt mede door de lage waterstand in de Mississippi, de op een na langste rivier van Noord-Amerika. Hierdoor kan minder worden uitgevoerd.

Bovendien heeft Brazilië geen grote voorraden momenteel. De nieuwe oogst begint daar na de jaarwisseling. In Brazilië is nu een derde van het soja-areaal ingezaaid. Meestal is rond deze tijd zo’n 38% van het inzaaiwerk gedaan.

China is door het beperkte aanbod meer aangewezen op Argentijnse soja voor de inkoop.

Prognose: koolzaadprijs stijgt, soja daalt.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer