Hogere schapenprijs door vlotte handel

04-02-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Een goede handel in schapen en lammeren zorgde op de veemarkt in Leeuwarden voor hogere prijzen.

Hoewel er wat meer dieren werden aangeboden dan een week eerder, gingen de prijzen voor lammeren en schapen wel omhoog op veemarkt in Leeuwarden op dinsdag 4 februari. Dat had vooral te maken met het feit dat er meer inkopers op de markt waren. Dat zorgde voor concurrentie bij het kopen van dieren, waardoor de prijs iets opliep.

Prijzen met € 2,50 omhoog

Over de hele linie gingen de prijzen met € 2,50 omhoog. Daarmee kwam de notering voor zware rammen (> 25 kilo) uit op € 102,50 tot € 120 per dier. De prijs voor ooilammeren in de zwaarste categorie (> 20 kilo) staat na de prijsstijging van dinsdag op € 90 tot € 97,50 per dier. Ook slachtschapen leverden € 2,50 meer op: schapen van 1e kwaliteit brengen nu € 81,50 tot € 102,50 per dier op.

Goede kwaliteit

Handelaren zien dat, mede door het uitblijven van een strenge winter, de kwaliteit van de aangeboden dieren uitstekend is. Ze hebben goed kunnen grazen. Inkopers krijgen op de markt veel kilo’s vlees voor hun geld. De verwachting is dat dit voorlopig nog wel even zo blijft. Of dat ook inhoudt dat er verdere prijsstijgingen in het vat zitten, durven handelaren niet te zeggen.

Import karkassen loopt door

Het is nog te vroeg om te zeggen wat de impact van de brexit gaat zijn op de schapenhandel. Momenteel loopt de import van karkassen volop door. Die invoer wordt gesterkt door een zwakkere Britse pond, waardoor het importen van karkassen financieel aantrekkelijker is. Dat geeft wat prijsdruk op de markten op het Europese vasteland, maar daar was in Leeuwarden dinsdag weinig van te merken.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer