Hogere sojaprijs door goede afzet

De prijs voor sojabonen liet afgelopen week een scherpe stijging zien.

De sojaprijsindex van de International Grains Council (IGC) stond vorige week maandag op 187 punten en klom gestaag naar 194 punten op 17 augustus. Dat is hetzelfde niveau als in oktober 2018. De oorzaken van de prijsstijging zijn voornamelijk de goede vraag en mogelijke stormschade aan de sojagewassen in de Verenigde Staten.

Minder soja in VS in voorraad dan verwacht

Er zijn meerdere prikkels op de internationale markt waardoor de prijs voor sojabonen stijgt. De organisatie voor oliezaadverwerkers in Amerika (Nopa) publiceerde kleinere sojavoorraden dan waar eerder van werd uitgegaan. Het binnenlandse sojaverbruik was de afgelopen periode groter dan verwacht en dat ondersteunt de sojaprijs om verder te stijgen.

Verder zijn de Amerikaanse afzetcijfers van soja naar met name China goed. Volgens het jongste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) wordt in seizoen 2020-’21 165,5 miljoen ton soja wereldwijd geëxporteerd. Dat is bijna 4 miljoen ton meer dan waar een maand eerder van werd uitgegaan. Ruim de helft daarvan verwacht de Verenigde Staten extra af te zetten. Ook Argentinië en Brazilië zetten beide 1 miljoen ton meer soja af dit afzetseizoen. China en Zuidoost Azië verwachten meer af te nemen.

Bekijk ook sojaprijzen op de termijnmarkt in Chicago via Foodagribusiness.nl/markt

Stormschade en droogte bij soja VS

De VS verwacht dit seizoen ruim 120 miljoen ton sojabonen te oogsten. Dat is vergelijkbaar met de productie in seizoen 2018-’19. Echter, de oogstomstandigheden voor sojabonen zijn iets verslechterd. De storm die vorige week voornamelijk over de Amerikaanse staat Iowa raasde, heeft ook percelen sojabonen beschadigd. USDA gaat veldonderzoek doen om de schade in kaart te brengen.

Daarnaast lijkt het de komende weken droger te worden dan normaal. Ook dat ondersteunt de prijs voor soja op de Amerikaanse termijnmarkten.

Prognose: opwaartse sojaprijs.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.