Hogere sojaprijs door goede exportverwachting

De prijs voor sojabonen trekt aan ondanks de grote verwachte productie wereldwijd.

De voornaamste reden dat de prijzen aantrekken, is de goede export. De herstellende vraag in de voedersector in China en verbeterde economische omstandigheden maken de afzet van sojabonen makkelijker.

Maandelijkse prognose naar boven bijgesteld

De International Grains Council (IGC) heeft de maandelijkse prognose voor de globale sojaoogst voor seizoen 2020-’21 naar boven bijgesteld met 8 miljoen ton naar een record van 373 miljoen ton. Dat is 10% meer dan vorig jaar werd geoogst (2019-’20: 339 miljoen ton sojabonen). De verhoging komt voornamelijk door verbeterde vooruitzichten voor de Verenigde Staten.

De handel in sojabonen is in de laatste maandprognose verhoogd van 161 miljoen ton (juli) naar 164 miljoen ton (augustus), voornamelijk door goede export vanuit Zuid-Amerika; Brazilië verscheept veel sojabonen naar China. De importvraag groeit dan ook fors als gevolg van de aanvoer sojabonen in China. De voorraden nemen ook toe, maar blijven achter bij de piek van 2018-’19.

Hogere sojaprijs

De prijsindex voor sojabonen van de IGC, die een maatstaf is voor de sojabonenprijs in de wereld, steeg eind augustus naar 201 punten (index 100 = januari 2000). Daarmee staat de prijsindex 14% hoger dan een jaar geleden. Ook de koolzaadprijs profiteert van de stijgende sojaprijzen. Het novembercontract voor koolzaad op de termijnmarkt in Parijs stond 31 augustus op € 383 per ton. Dat is ruim € 3 hoger dan een week eerder.

Prognose: opwaartse sojaprijs.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.