Hogere suikerprijs door lage Thaise suikerproductie

11-02-2020 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

De suikerproductie in Thailand komt lager uit. De Thaise rietsuikergewassen hebben last van droogte en de productie valt daardoor tegen.

Dat duwt de suikerprijs voor het eerst aflopende contract op de Londense termijnmarkt naar het hoogste niveau in ruim 2,5 jaar. Op de termijnmarkt in London staat het eerst aflopende suikercontract (maart 2020) begin deze week op $ 429,90 per ton. Eind mei 2017 stond de suikerprijs voor het laatst op een hoger niveau.

Lagere suikeroogst

De Thaise suikerproductie wordt dit jaar geschat op 9,6 miljoen ton door marktbureau Green Pool. Analisten van Marex Spectron gaan zelfs uit van een Thaise suikerproductie van onder 9 miljoen ton. Vorig jaar was de Thaise oogst 14,6 miljoen ton. Ook zijn er geluiden over lagere opbrengsten in Pakistan en de Filipijnen, waardoor termijnmarktprijzen worden geprikkeld.

Minder export

Op de Sucden Financial Conference in Dubai gaf de vertegenwoordiger van de Thai Sugar Millers Association aan als gevolg van de tegenvallende oogst een lagere Thaise suikerexport te verwachten. Naast tegenvallende oogst zijn de suikerrietprijzen voor telers in Thailand laag. Thailand is na Brazilië de grootste exporteur van suiker in de wereld. Jaarlijks exporteert Thailand zo’n 10 miljoen ton suiker. De verwachte export van suiker vanuit Brazilië voor seizoen 2019-20 wordt op 18,6 miljoen ton geschat door het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

Prognose: stijgende suikerprijs.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer