Hogere suikerprijs door ongunstig Braziliaans weer

18-10 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De suikerprijs schiet omhoog, mede door heftige neerslag in Brazilië.

De prijs voor witsuiker stond afgelopen vrijdag 14 oktober gedurende de handelsdag even boven $ 560 per ton (€ 569) op de termijnmarkt in Londen. De handelsdag werd afgesloten op $ 559,30 per ton (€568,10). Afgelopen maandag herstelde de suikerprijs iets naar $ 557 (€ 565). Daarmee staat het eerst aflopende contract (december) op het hoogste niveau sinds het contract loopt.

Oogstwerkzaamheden vertraagd

De Braziliaanse suikerproductie is in de tweede helft van september behoorlijk gedaald. Door neerslag lopen de oogstwerkzaamheden vertraging op. Er is 27% minder suiker geproduceerd vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Omdat Brazilië de grootste producent en exporteurs van suiker is in de wereld prikkelde dat speculanten op de termijnmarkt om vorige week over te stappen op langlopende termijncontracten van ruwe suiker.

Hevige neerslag in India

Niet alleen in Brazilië komt het water met bakken uit de lucht vallen. Er was ook hevige neerslag in India, waardoor de start van het seizoen vertraging opliep.

Opbrengsten Europa vallen tegen

In Europa vallen de opbrengsten tegen als gevolg van de droogte deze zomer. Frankrijk verlaagde de bietenproductie naar 32,9 miljoen ton. Dat is een daling van 0,4 miljoen ton ten opzichte van de voorgaande schatting. De opbrengst komt daarmee 11% onder het vijfjarengemiddelde.

Suikergehalte bietenoogst

In Nederland valt het suikergehalte van de aangevoerde bietenoogst mee; 16,4% in de eerste week van oktober. Het droge, zonnige weer met koude nachten heeft met name in het zuiden van Nederland de bieten goed gedaan.

Prognose: stevige suikerprijs.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer