Hogere suikerprijs komt bietentelers goed uit

06-10-2022 | |
Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

De verkoopprijs van voedingssuiker in de EU stijgt hard. In juli en augustus steeg de prijs met maar liefst € 31 naar € 484.

De stijging in juli bedroeg € 20. Zo’n sterke maandelijkse stijging is in de EU niet meer gezien sinds oktober 2016. Voedingssuiker is 20% duurder dan een jaar geleden.

De duurdere suiker is een tegenvaller voor levensmiddelenfabrikanten. Die moeten het laatste jaar al veel meer betalen voor andere grondstoffen, energie, verpakkingen, transport en personeel. Vorige week luidde de brancheorganisatie van de voedingsbedrijven (FNLI) de noodklok. Door alle gestegen kosten dreigen niet alleen individuele bedrijven om te vallen, maar zelfs hele bedrijfstakken lopen het risico te verdwijnen, zoals bakkerijen en de conservenindustrie.

Suikerquotering

Maar de andere kant van de medaille is dat de hogere suikerprijs als geroepen komt voor de bietentelers in Europa. Die zijn jarenlang geplaagd door lagere bietenprijzen, nadat de Europese Commissie in oktober 2017 de suikerquotering afschafte. De Nederlandse suikerfabrikant Cosun betaalde voor oogst 2017 nog ruim € 45 per ton bieten. In de jaren daarna lag de bietenprijs bijna € 10 lager met voor oogst 2021 weer een stijging naar bijna € 39.

Bietenprijs van oogst 2022 tot 30% hoger

Dit terwijl de kosten voor de bietentelers al die jaren flink zijn opgelopen. Vooral kunstmest en het werken met de trekker is het laatste jaar duur geworden door de explosief gestegen energieprijzen. Dankzij de hogere suikerprijs verwacht bietentelerscoöperatie Cosun dat de bietenprijs van oogst 2022 20 tot 30% hoger ligt dan die van vorig jaar. Dat hebben de bietentelers hard nodig. Maar de andere kant is wel dat de hogere suikerprijs de voedingsbedrijven op dit moment erg slecht uitkomt.Beheer