Hogere tarweprijs door goede afzetopties

22-01-2020 | |
Close-up van een tarweveld. - Foto: Peter Roek
Close-up van een tarweveld. - Foto: Peter Roek

De vraag naar tarwe vanuit de wereld is sterk.

De graanbeurs in Rotterdam verhoogde deze week de notering voor EU-voertarwe met € 2 naar € 200 per ton. Deze notering stond vorig jaar april voor het laatst op dat niveau. De graannotering op de graanbeurs in Groningen steeg deze week ook met € 2 naar € 183 per ton, omdat er voor tarwe goede exportmogelijkheden zijn.

Veel tarwe-afzet via Hamburg

De EU-tarweprijzen worden ondersteund omdat er problemen zijn in de Franse havens. De beschikbaarheid van havenliften is krap, waardoor hogere premies voor export worden gevraagd. De uitvoer van tarwe via Frankrijk wordt bemoeilijkt en verladers en kopers zoeken alternatieven, onder andere in Duitsland. Veel tarwe-afzet gaat via Hamburg en dat trekt de prijzen aan.

De prijs van gerst blijft wat achter en ligt zo’n € 20 per ton onder de tarwenotering. De Rotterdamse graanbeurs noteerde deze week op € 178 per ton voor EU-voergerst. Verder is het over het algemeen rustig op de graanmarkt. De vraag vanuit de industrie is niet groot.

Termijnmarkten omhoog

Op de Europese markt stond de maaltarwenotering voor het eerst aflopende contract op de termijnmarkt in Parijs deze week op € 198,25 per ton (dinsdag 21 januari). De gestegen Parijse tarwenoteringen hebben effect op de termijnmarkt in Chicago. Ook daar profiteren graannoteringen van de opwaartse Parijse prijsbewegingen.

De goede internationale vraag zorgt dat meer tarwe vanuit Argentinië naar Azië gaat, omdat het aanbod Australische tarwe vermindert. En doordat Argentinië Azië belevert, is het Zuid-Amerikaanse land minder concurrerend op andere markten.

Prognose: opwaartse prijsdruk.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer