Hogere tarweprijs door klein areaal VS

27-11-2019 | |
Foto: Hans Prinsen - Foto: Hans Prinsen .nl
Foto: Hans Prinsen

De Europese graanmarkt wordt ondersteund door zeer natte omstandigheden in West-Europa.

Aan de andere kant is het in sommige delen van het Zwarte Zeegebied juist weer erg droog. Goede EU-exportcijfers en het Amerikaanse tarwe areaal dat voor oogst 2020 naar verwachting lager uitkomt op een nieuw record van 18,2 miljoen hectare zorgen voor hogere tarweprijzen op de internationale markten.

Eindvoorraden nemen iets af

Voor seizoen 2020-’21 neemt het eigen verbruik af in de VS, maar de vraag voor veevoer trekt aan. Hierdoor gaat het USDA uit dat de eindvoorraden voor seizoen 2020-’21 afnemen.

De tarwemarkt is iets vaster. Daarbij vinden de noteringen op de termijnmarkt in Chicago ondersteuning omhoog omdat handelaren short-positie innemen voor Thanksgiving van aankomende donderdag. Begin deze week trok de termijnmarkt in Parijs hierdoor ook mee omhoog. De maaltarwenotering op de termijnmarkt in Parijs staat begin deze week ruim boven € 180 per ton. Ook de voertarwenotering op de graanbeurs in Groningen noteerde € 1 hoger op € 176 per ton. Sinds eind augustus is deze notering gelijk gebleven of gestegen. Hierdoor zijn boeren niet geneigd om te verkopen en wachten rustig af.

Russische export neemt af

De uitvoer van tarwe vanuit Oekraïne en Rusland neemt geleidelijk af. De mindere afzet vanuit Rusland komt mogelijk door een mindere concurrentiepositie op de wereldmarkt in vergelijking met Oekraïense – of Europese tarwe. De mindere uitvoer vanuit Oekraïne werd verwacht omdat al twee derde van de beschikbare tarwe voor export is afgezet. En de prioriteit om mais te exporteren is daar sterker. De maisprijzen trekken in het Zwarte Zeegebied aan. In Frankrijk stagneert de maisprijs ietwat. De verwachting is dat Brazilië een recordexport voor mais haalt met 41 miljoen ton tegenover 22,8 miljoen ton vorig jaar.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer