Hogere tarweprijs maakt gerst interessant

15-01-2020 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

De graanmarkt is vast. De prijzen voor tarwe zijn de afgelopen weken stap voor stap gestegen.

Hierdoor staat het eerst aflopende contract voor maaltarwe op de termijnmarkt in Parijs op € 194,25 per ton (maart contract). Dat is het hoogste niveau sinds elf maanden. De export van tarwe loopt goed en dat ondersteunt de prijzen. Voor de mengvoerindustrie merken handelaren dat tarwe de afgelopen periode duurder is geworden. Het aandeel tarwe loopt daardoor iets terug in het mengvoer. Ook de prijs van gerst is omhoog gegaan, maar deze zit nog steeds zo’n € 20 per ton onder het prijsniveau van tarwe. De verwachting is dan ook dat het gerstverbruik gaat toenemen.

Logistieke problemen

Hoewel de uitvoer goed loopt, zijn er logistieke problemen, met name in Frankrijk. Het treinverkeer is op het Franse treinnetwerk verstoord door stakingen, waardoor tarwe stroef naar de havens gaat. De vaste tendens blijkt ook uit het feit dat Frankrijk opnieuw een order is misgelopen voor een levering van 300.000 ton tarwe aan Egypte.

Producties onder druk

In de wereld staan her en der producties onder druk. Naast de enorme bosbranden die Australië teisteren, is het daar ook erg droog, waardoor opbrengsten tegenvallen. De vraag in de wereld is goed en de tarwebalans is redelijk uitgebalanceerd. Verder is woensdag 15 januari de dag dat de Verenigde Staten en China hun zogenoemde ‘phase one’-handelsovereenkomst ondertekenen. Maar zolang er nog geen handtekening staat, kan het nog alle kanten uit, zo is gebleken uit het verleden. De spanning neemt af tussen de beide landen, maar het betekent niet dat het conflict is beëindigd.

Prognose: opwaartse prijsdruk.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer