Hogere tarweprijzen door meerdere factoren

18-12-2019 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

Moeizame export vanuit Frankrijk, ongunstige weersomstandigheden en heffingen stuwen de tarweprijzen.

De export vanuit Franse havens verloopt lastig door stakingen in het land. Het is nog niet goed in te schatten hoeveel (financiële) schade dit de graanmarkt oplevert.

Verder is de afgelopen weken extreem veel neerslag gevallen in delen van Frankrijk. Hierdoor wordt de ontwikkeling van de wintergranen goed in de gaten gehouden.

Ongunstige temperaturen in Zwarte Zeegebied

Ook in het Zwarte Zeegebied zijn temperaturen ongunstig voor graangewassen. Daar gaat het om mild weer in belangrijke productiegebieden voor onder andere wintertarwe. Daarbij wordt meer neerslag verwacht dan normaal. Echter kan de extra regen het vochttekort dat in het najaar is ontstaan niet goedmaken.

Parijs en Rotterdam verhogen noteringen

De noteringen voor maaltarwe op de termijnmarkt in Parijs zijn dan ook iets gestegen naar € 186 per ton (maart). Daarmee is de notering voor het eerst aflopende contract terug op hetzelfde niveau van medio april. De graanbeurs in Rotterdam verhoogde de notering voor EU-voertarwe deze week voor de feestdagen met € 2 naar € 192 per ton.

Hogere Argentijnse exportheffingen

Verder heeft Argentinië nieuwe, hogere exportheffingen afgegeven, waar de markten begin deze week op reageerden. Tarwe- en maisnoteringen werden hierdoor geprikkeld. De Amerikaanse termijnmarktnoteringen stegen dinsdag verder dankzij de nieuwe handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China.

Onduidelijk is wanneer de deal officieel wordt gemaakt. Voor het zover is, kan de onzekerheid omtrent die deal weer voor prijsdruk zorgen op de termijnmarkten. De maisnotering staat weer op het niveau van begin november.

Prognose: hogere tot stabiele prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer