Doorgaan naar artikel

Hogere winst Yara in vierde kwartaal 2020

De vestiging van Yara in Sluiskil. - Foto: Yara International

De vestiging van Yara in Sluiskil. - Foto: Yara International

De Noorse kunstmestfabrikant Yara heeft in het vierde kwartaal van 2020 meer winst gemaakt. De nettowinst steeg naar $ 246 miljoen, tegen $ 199 miljoen in het laatste kwartaal van 2019.

De stijging van de kunstmestafzet en productie was groter dan de stijging van de energiekosten door aantrekkende gasprijzen in het vierde kwartaal. De omzet steeg wereldwijd naar $ 2,3 miljard in het vierde kwartaal en was daarmee vrijwel gelijk aan kwartaal 4 van 2019.

Voor het hele jaar 2020 gaat Yara uit van een omzet van $ 11,7 miljard, dat is $ 1,2 miljard minder dan in 2019.

Volgens de toelichting bij de kwartaalresultaten is dat het gevolg van lagere marktprijzen. De kosten daalden nog veel harder met $ 1,4 miljard. Dat komt met name door lagere gasprijzen, waarbij de coronacrisis een belangrijke rol speelt. De afzet van producten steeg in Afrika en Azië met 11%, in de Verenigde Staten met 9% en in Europa met 5%.

De operationele winst komt daardoor bijna $ 200 miljoen hoger uit. De nettowinst in 2020 bedraagt $ 690 miljoen, $ 100 miljoen meer dan een jaar eerder. De nettowinst steeg minder hard en dat komt vooral door een duidelijk groter negatief wisselkoers effect.

Minder CO2

Yara wil de uitstoot van CO2 fors verminderen. In december 2020 maakte het bedrijf plannen bekend om een grote ammoniak-fabriek in Noorwegen CO2-vrij te maken. Yara wil in de fabriek in het Noorse Porsgrunn 500.000 ton groene ammoniak gaan produceren. Ammoniak is een belangrijke drager van energie op basis van groene waterstof. Het kan onder meer dienen als emissie-vrije brandstof voor schepen en als basis voor CO2-neutrale meststof. Ook in de fabriek in het Zeeuwse Sluiskil wil Yara groene ammoniak gaan produceren, in Nederland is dat vooral op basis van windenergie.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin