Hollandse boost voor tuinbouw in Kazachstan

20-11-2020 | |
Kassenbouwproject in Almaty, Kazachstan. - Foto: Dalsem Greenhouse Projects
Kassenbouwproject in Almaty, Kazachstan. - Foto: Dalsem Greenhouse Projects

Steeds meer Nederlandse tuinbouwbedrijven grijpen hun kans in het grootste land van Centraal-Azië: Kazachstan. In de meeste gevallen sluiten de Nederlanders joint ventures met Kazachse bedrijven.

“Samenwerking met lokale partners geeft altijd het beste resultaat”, zegt Malika Karazhigitova, attaché voor economische zaken bij de ambassade van Kazachstan in Den Haag. Daarbij is de kennis van Nederland op het gebied van land- en tuinbouw en implementatie van de nieuwste technieken op die gebieden meer dan welkom.”

Zo’n 600 Nederlandse bedrijven zijn actief in Kazachstan, velen in de glastuinbouw en de fruitteelt. Aantrekkelijk aan het land is de Russische markt, de goede transportinfrastructuur is goed en de Kazachse overheid die financiële steun geeft, legt Karazhigitova uit. Ook om arbeidskrachten hoeven de bedrijven niet verlegen te zitten. “14% van de Kazachse bevolking van 18 miljoen mensen werkt al in de landbouw”, zegt Karazhigitova.

Nederland en Kazachstan slaan handen ineen

Om beter gebruik te maken van de Nederlandse technologieën en innovaties, hebben Kazachstan en Nederland de handen ineengeslagen. Ook daardoor komt het land steeds meer in beeld bij Nederlandse tuinders. Zo lanceerde Partners for International Business (PIB) een samenwerkingsverband van veertien Nederlandse bedrijven uit de fruitsector, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de landbouwuniversiteit in Almaty: Dutch Fruit Solutions Kazachstan. Doel is om met Nederlandse technologieën en innovaties op het gebied van land- en tuinbouw een productievere, kwalitatief hoogstaande fruitsector in Kazachstan te creëren.

Het samenwerkingsverband is een direct gevolg van de afspraken die premier Rutte in oktober 2019 maakte toen zijn Kazachse ambtsgenoot Nederland bezocht. De regeringsleiders spraken toen af dat bedrijven en kennisinstellingen uit de Nederlandse fruitketen zich in Kazachstan zouden gaan vestigen.

Lees verder onder de foto en video

De Kazachstaans-Nederlandse fruitdemo. – Foto: Dutch Fruit Solutions
De Kazachstaans-Nederlandse fruitdemo. – Foto: Dutch Fruit Solutions

Kazachse-Nederlandse ‘fruitdemo’

De eerste Kazachs-Nederlandse ’fruitdemo’ is afgelopen september geopend in de regio Almaty. Het is een daadwerkelijke proeftuin met appels, peren, pruimen, kersen, blauwe bessen, aardbeien en asperges. Tuinmannen en studenten bezoeken er seminars en krijgen er trainingen. Daarbij werken de Nederlandse ondernemers en experts nauw samen met lokale partnerbedrijven die zijn aangesloten bij de vereniging van tuiniers in de regio Almaty.

Ondanks de coronacrisis slaagden de deelnemers aan Dutch Fruit Solutions er de afgelopen maanden in onder meer zaden en materialen voor de bouw van een laboratorium naar Kazachstan te verschepen. Lokale bedrijven hielpen op hun beurt met de installatie van hekken, de aanleg van het fertigatiesysteem en de bemesting.

Nederlandse kassenbouwer zet kassen neer in Kazachstan

Omdat het klimaat van het land flinke contrasten kent, wordt voor de groente- en fruitteelt steeds meer gebruikgemaakt van de Nederlandse kennis op het gebied van innovatieve tuinbouwkassen. De meeste Nederlandse kassencomplexen bevinden zich in de regio’s Turkestan, Almaty, Aktobe en Zhambyl.

Een van de Nederlandse bedrijven is kassenbouwer Dalsem Greenhouse Projects, die sinds 2007 in Kazachstan actief is. Projectleider Marc Broeren van Dalsem in Kazachstan: “We hebben inmiddels meer dan 70 hectare kassen gebouwd in steden als Almaty, Kapchagay, Pavlodar, Aktobe en Uralsk. De afzetmarkt is voor ons heel aantrekkelijk. Zeker vanuit Rusland is een groeiende vraag naar producten als tomaten en komkommers.”

Investeerders uit energiesector

“Al onze Kazachse investeerders hebben een succesvolle achtergrond in onder meer olie, gas en bouw en beginnen nu te investeren in de voedingssector en de tuinbouw.” In Kazachstan zelf is weinig ervaring op het gebied van kassenbouw. Dalsem bouwt niet alleen, maar helpt de Kazachse tuinbouwers ook door middel van trainingen en groeimanagement.

“Nederlandse tuinders gaan met lokale agronomen aan de slag om zo snel mogelijk de hoogste opbrengsten per vierkante meter te realiseren”, aldus Broeren. “Op deze manier zijn Kazachse investeerders er zeker van dat hun investering in veilige handen is bij mensen die verstand hebben van de glastuinbouw en van het land.”

Dalsem blijft de komende jaren zeker nog actief in Kazachstan. “Het land blijft zich ontwikkelen en elk jaar zijn er wel investeerders die geld steken in innovatieve, moderne tuinbouwprojecten”, aldus Broeren.

Samenwerking met Wageningen UR

Wageningen University & Research (Wageningen UR) werkt nauw samen met de Kazachse nationale landbouwuniversiteit. In het onderzoeksprogramma voor de periode 2020-2024 staat omschreven dat de Kazachse universiteit bij haar innovatieve ontwikkeling gebruik zal maken van de kennis en ervaring van Wageningen UR.

Inmiddels zijn twee opleidingsprogramma’s gestart: Plant Science en Food Technologies. 20% van het onderwijzend personeel bestaat uit wetenschappers en specialisten uit het buitenland. Het is de bedoeling dat aan elk van de twee Engelstalige opleidingen 50 Kazachse studenten deelnemen. Zodoende kan Kazachstan ieder jaar ten minste 100 studenten opleiden volgens de internationale standaarden. Na hun opleiding reizen de studenten door het land om ook aan andere universiteiten hun kennis te delen.

Kassenbouwproject in Almaty, Kazachstan. - Foto: Dalsem Greenhouse Projects
Kassenbouwproject in Almaty, Kazachstan. - Foto: Dalsem Greenhouse Projects

Stijger
Harry Stijger Freelance redacteur
Meer over


Beheer