Hollandse kersen eerst

De kers is een echt seizoensproduct. Maar is 2020 nu een goed kersenseizoen of niet? Ligt eraan waar je je kersen koopt.

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) is niet te spreken over al die Griekse kersen in de Nederlandse supermarkten. Juist nu het de laatste jaren weer zo lekker gaat met de kersen van eigen bodem, kiezen supermarkten dit jaar voor de zekere levering van Griekse. Ook al gaat dat in tegen alle mooie woorden over voorrang voor lokaal product ten gunste van spul dat van ver weg moet komen.

Je hoeft geen fruitkundige of supermarktwatcher te zijn om te snappen hoe dat zit. In de kersenteelt is maar een enkele graadje vorst op het verkeerde tijdstip nodig voor een flink oogstverlies. Dat graadje was er dit jaar en er zijn dus gewoonweg niet genoeg Nederlandse kersen om alle supermarkten te voorzien. En om ze maar even over één kam te scheren: retailers hebben er een hekel aan als ze niet een seizoen lang consequent hetzelfde product in al hun winkels kunnen aanbieden.

Griekse kersen in de bonus

Nog een open deur: supermarkten hebben een van te voren al vastgestelde kalender met vaste seizoensaanbiedingen. Kersen móéten in juni en juli met stapels in de winkel staan, want dan is het nu eenmaal kersenseizoen. Albert Heijn heeft deze week dus – in navolging van Jumbo – van die gewraakte Griekse kersen zelfs een aanbieding gemaakt: € 1,99 per 500 gram.

Lees verder onder de foto

Nederlandse kersen, maar nog niet helemaal op kleur en twee keer zo duur als de Griekse die in de aanbieding zijn.
Nederlandse kersen, maar nog niet helemaal op kleur en twee keer zo duur als de Griekse die in de aanbieding zijn.

Of ‘onze’ kersentelers individueel ook allemaal boos zijn op de AH’s en de Jumbo’s en de Dirken? De échte kersenliefhebber heeft er nu alleen maar een extra reden bij om op de fiets of in de auto te stappen en naar de lokale teler te gaan voor de lekkerste kersen. Je moet wel, want de super op de hoek heeft ze niet. Of heeft ze goed verstopt. Want jawel, mijn AH heeft naast die kersen in de bonus ook kersen uit eigen land te koop.

Maar je moet wel goed opletten, want je loopt er niet zomaar tegenaan. Er staat dan weer wel heel specifiek ‘Nederlandse kersen’ op het doosje, ook als verklaring voor het feit dat ze ruim twee keer zo duur zijn: € 3,99 per 400 gram. Terwijl ze voor het hele mooie eigenlijk te licht zijn van kleur.

Er staat ‘Nederlandse kersen’ op het doosje, ook als verklaring voor het feit dat ze twee keer zo duur zijn

Impuls voor de korte keten

De alom geroemde ‘korte keten’ kreeg tijdens de coronacrisis een geweldige impuls, met omzetplussen voor de huisverkoopwinkeltjes die in de tientallen procenten liepen – veel meer nog dan de procenten die ook de supermarkten door corona wisten bij te plussen. Van die extra aanloop naar de lokale boer en tuinder zouden dan nu als het goed is ook de kersentelers moeten kunnen profiteren, die al jaren feestelijk aangeklede stalletjes langs de weg hebben staan.

Zelfs als je minder hebt geoogst, maar wel meer of zelfs alle kersen direct aan de eindconsument kunt verkopen, kan de winst dit jaar voor menig teler nog wel eens meevallen.

Lees ook de column van Dick Oosthoek: Korte keten een hype of niet?

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.