Honderden aanmeldingen bij Lely Sphere-pilot voor stikstofreductie

23-08-2022 | |
De collector, één van de onderdelen van het emissiearme systeem Lely Sphere van fabrikant Lely, aan het werk in de praktijk. Foto: Peter Roek
De collector, één van de onderdelen van het emissiearme systeem Lely Sphere van fabrikant Lely, aan het werk in de praktijk. Foto: Peter Roek

600 tot 700 melkveebedrijven hebben zich aangemeld voor de Lely Sphere, de stikstofreductiepilot van FrieslandCampina, Rabobank en Lely.

Daarmee is het project ruim overtekend. Het plan van de drie partijen is om op 96 bedrijven de innovatieve Lely Sphere te installeren, waarbij alle drie bijdragen aan de kosten. Met de Lely Sphere worden vaste mest en urine van elkaar gescheiden om ammoniakemissies te verlagen.

Ik hoop nog steeds dat de overheid ook een duit in het zakje doet

“We zijn super enthousiast. De belangstelling heeft onze stoutste dromen overtroffen”, zegt Henk van Dongen, hoofd van het value team Manure bij Lely. Het bedrijf heeft inmiddels de eerste tachtig bedrijven gebeld voor deelname, en dertig bezoeken ingepland. Wie meedoet aan de pilot, krijgt korting op het systeem van Lely, een vergoeding van FrieslandCampina, en een gunstig leningsvoorwaardenpakket bij Rabobank. “Ik hoop nog steeds dat de overheid ook een duit in het zakje doet”, zo geeft Van Dongen aan.

70% reductie van ammoniakemissie uit de stal

Bedrijven met het systeem houden uiteindelijk drie verschillende stromen meststoffen over, die gebruikt kunnen worden voor precisiebemesting. Insteek is dat hiermee minder kunstmest aangeschaft hoeft te worden. Volgens testen geeft het systeem ruim 70% reductie van ammoniakemissie uit de stal. Het systeem is hiervoor met een voorlopige emissiefactor op de RAV-lijst opgenomen. Lely hoopt dat het systeem voor het eind van het jaar met een definitieve emissiefactor op de lijst komt, maar laat weten wel onder andere nog afhankelijk te zijn van het moment van publicatie in de Staatscourant.

Of de pilot wordt uitgebreid gezien de grote belangstelling? “Voor nu gaan we ons richten op de pilot”, geeft Van Dongen aan.

Lees meer hierover op Boerderij.nl: Landbouw is nog lang niet uitgeïnnoveerd

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur
Meer over


Beheer