Hoog prijsniveau bijproducten

Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Op de markten voor granen en oliezaden staan de prijzen torenhoog.

De prijzen zijn er sinds november wereldwijd gestegen met 8 tot 14%. De stemming is erg vast. Dit is een ontwikkeling die de afgelopen maand in een stroomversnelling is geraakt. Hierdoor gaan ook de prijzen van mengvoer geleidelijk omhoog.

Tarwezetmeel

Vorige week zagen we effecten op de tarieven van een aantal bijproducten. Tarwezetmeel is vorige week bij vrijwel alle leveranciers € 0,10 per procent droge stof in prijs verhoogd. Een enkeling kwam iets later met de prijsverhoging. Na de recente herhaalde prijsverhogingen staat de prijs van tarwezetmeel circa € 0,30 hoger dan vorig jaar.

Tarwegistconcentraat

De prijs van tarwegistconcentraat kreeg vorige week weer een flinke zet, meegetrokken door de prijsstijgingen van de eiwitrijke voedergrondstoffen. Oorzaak: ten opzichte van juni zijn sojabonen nu bijna de helft duurder en ook op de termijnmarkt schieten de prijzen omhoog. Het aanbod soja is krap. Het aanbod tarwegistconcentraat is vanwege beperkte productie van ethanol (minder vraag naar deze brandstof als bijmenging in benzine) kleiner dan anders. Echter, de vraag is – ook vanuit andere sectoren dan de veeteelt – groot. De bijstelling van de tarieven was over de hele linie € 0,15 per procent droge stof ineens. Dat zal mogelijk niet de laatste zijn dit voorjaar. Erwtencrème is deze week € 0,10 duurder geworden en kost nu € 2,40 per procent droge stof.

Reststroom vanuit zuivelindustrie en aardappelproducten

In de reststroom vanuit de zuivelindustrie is het aanbod ook niet al te groot. Smulmelk is deze week iets duurder geworden, uitzonderlijk voor dit zeer vast geprijsde restproduct. Aardappelproducten houden hun tarief deze week. Ze zijn nog steeds schaars en daardoor duur.

Prognose: stabiel hoge prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.