Hoog prijsniveau remt uienafzet iets

15-09 | |
In het zuiden werden deze week rooiwerkzaamheden afgeremd door neerslag, waar in het midden en noorden van Nederland nog kon worden doorgewerkt. – Foto: Henk Riswick
In het zuiden werden deze week rooiwerkzaamheden afgeremd door neerslag, waar in het midden en noorden van Nederland nog kon worden doorgewerkt. – Foto: Henk Riswick

De beurs in Emmeloord noteert onveranderd voor gele zaaiuien op € 24 tot € 26 per 100 kilo voor 30% grof.

Voor 60% grof wordt ook gelijk genoteerd op € 25 tot € 30. De prijs blijft makkelijker op de grove uien, omdat daar minder partijen van zijn.

Het algemene aanbod is prima, prijsdruk door oogstaanbod wordt niet ervaren. In het zuiden werden deze week rooiwerkzaamheden afgeremd door neerslag, waar in het midden en noorden van Nederland nog kon worden doorgewerkt.

Sommige telers bieden uien aan omdat de afweging zich aandient óf de uien af land verkopen óf ze in de schuur rijden. Wat prijsvorming betreft wordt voor grove uien in de baal meer betaald.

Afzet uien loopt prima

De afzet van uien loopt prima. Het loopt geen storm, maar verwerkers en exporteurs hebben meer belang bij positie op de markt boven een groot volume wegzetten. De verwachting is dat de hoge exportweken van vorig jaar (35.000 tot ruim 40.000 ton) de komende weken niet worden gehaald. Lagere weekafzet cijfers is niet erg, want vorig seizoen werden soms markten overladen. Wat nu weggaat, daar is wel echt vraag naar, geven verschillende exporteurs aan.

Niet alleen gaan er minder uien naar Afrikaanse landen. Het hoge prijsniveau remt ook de export naar Azië, want daar is China op de markt uien gaan aanbieden. China exporteert alleen als het prijsniveau hoog genoeg is.

De verwachting is dat er komende periode wel afzetbestemmingen bijkomen, maar geen grote kartrekkers zoals Ivoorkust en Senegal. Polen blijft ook aan de markt, zeker voor de industriële verwerking. Dat haalt hier de bodem weg. Er is een behoefte, maar tot welke prijs Polen gaat, moet blijken.

Prognose: redelijk stabiele uienprijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer