Hoog prijsniveau voor alle zuivelproducten

09-06 | |
Melkpoeder in opslag. Voor poeders zijn de nog telkens stijgende productiekosten een grote factor voor de uiteindelijke prijs. - Foto: Koos Groenewold
Melkpoeder in opslag. Voor poeders zijn de nog telkens stijgende productiekosten een grote factor voor de uiteindelijke prijs. - Foto: Koos Groenewold

Onzekerheid over het hoge prijsniveau van zuivel blijft. Vraaguitval zou kunnen zorgen voor een prijsval, maar daartegenover staan stijgende kosten, lagere productie en kleine voorraden.

Deze week is het rustig in de zuivelhandel. Zowel kopers als verkopers leunen wat achterover, maar dat wil niet zeggen dat kopers allemaal al afgedekt zijn. Het lijkt erop dat iedereen weer even moet wennen aan het gestegen prijsniveau van de afgelopen weken. En de onzekerheid over dat hoge niveau blijft. Vraaguitval zou kunnen zorgen voor een prijsval, maar daartegenover staan stijgende kosten, lagere productie en kleine voorraden.

Prijs rauwe melk stabiel

Rauwe melk blijft stabiel en zit ongeveer op het prijsniveau van gecontracteerde melk met 56 cent. Deze week stijgt room nog iets door naar € 8,60 per kilo, waar Frans product zelfs al over de € 9 per kilo aantikt.

Op de botermarkt is weinig beweging, maar lopen prijzen verder op door een klein productieniveau. Nu schommelt de prijs rond € 7,25 per kilo. Een sterke prijsstijging van boter op de GDT-internetveiling maakt het prijsverschil met boter uit Nieuw-Zeeland kleiner. Importen krijgen hierdoor een kleiner prijsdrukkend effect op de Europese markt.

Melkpoeders

Eiwit stijgt nog steeds sterk in prijs. Mageremelkconcentraat komt rond € 3,45 uit. Voor poeders zijn de nog telkens stijgende productiekosten een grote factor voor de uiteindelijke prijs. Verhandelde volumes bij een prijsniveau van € 4.200 per ton zijn maar klein. Maar doordat ook op GDT prijzen stijgen, houdt mageremelkpoeder in Europa het huidige niveau vast.

Het lijkt erop dat veel kopers voor het derde kwartaal alles al redelijk op de rit hebben. Blijven kopers langer weg, dan zou dat prijzen een duw naar beneden kunnen geven.

Kaashandel

In de kaashandel trekt de markt heel langzaam verder aan. Alleen bij mozzarella loopt de prijs wat terug door een grotere productie en komt onder de € 5 per kilo uit. Foliekaas is krap beschikbaar en blijft vrij vast op € 5,15 per kilo. Cheddar komt met € 5,80 per kilo een stuk hoger uit en de prijs lijkt geen beweging naar beneden te maken.

Prognose: Zuivelmarkt vast, prijzen stabiel.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer