Hoog ziekteniveau is maatschappelijk probleem

07-05 | |
Gremmen
Bart Gremmen Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research
Foto: Henk Riswick
Een nieuwe ligboxenstal. Foto: Henk Riswick

Al meer dan een jaar staat de gehele maatschappij in het teken van ziekte.

Elke dag weer nieuwe coronacijfers. Ongeveer 1% van alle Nederlanders is nu besmettelijk. Een ziekteniveau dat de overheid zeer ernstig noemt. Hoe zou de overheid de situatie noemen als een kwart van alle Nederlanders besmettelijk zou zijn?

Zieke koeien kosten veel geld

In de veehouderij is dat hoge ziekteniveau niet ongebruikelijk. In de Nederlandse melkveehouderij bijvoorbeeld heeft 25% van de koeien mastitis en is eenzelfde percentage kreupel. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de koeien te weinig calcium in het bloed heeft en daarom subklinische melkziekte heeft ontwikkeld. Vanuit het gezichtspunt van dierenwelzijn zijn dit schokkende cijfers. Maar de economische gevolgen zijn ook groot. Zieke koeien kosten veel geld, al snel € 250 tot € 300 per ziektegeval en daar komen de arbeidskosten nog bij.

Helaas liggen slechts drie van de tien koeien in Nederland op zo’n zacht bedje

Volgens dierenarts Driessen worden koeien ziek, omdat ze te weinig liggen en vreten. Hij denkt dat een koegerichte aanpak helpt om koeien langer gezond te houden. Bij het bouwen van een nieuwe stal moet men de stalomgeving voor de koeien zo aangenaam mogelijk maken. Dat kan door het gebruik van diepstrooiselboxen. Koeien moeten graag liggen, anders raken hun poten overbelast. Diepstrooiselboxen moeten ervoor zorgen dat koeien dagelijks minstens twaalf uur liggen. Helaas liggen slechts drie van de tien koeien in Nederland op zo’n zacht bedje. Daarnaast moeten alle koeien een vreetplaats in de stal hebben met een minimale vreetbreedte van 70 centimeter.

Preventieve oplossingen te duur

Hoe is het mogelijk dat het ziekteniveau in de veehouderij al jaren veel te hoog is? Dat komt vooral omdat de meeste preventieve oplossingen voor individuele boeren gewoonweg te duur zijn, zelfs bij het bouwen van een nieuwe stal. Het hoge ziekteniveau in de veehouderij is een maatschappelijk probleem dat de overheid onnodig laat voorbestaan. De situatie in de volksgezondheid kan een spiegel zijn voor de diergezondheid. In dat geval zou de overheid het initiatief moeten nemen met een diergerichte aanpak.

Gremmen
Bart Gremmen Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.