Doorgaan naar artikel

Hoogeveen kocht stikstofrechten voor zuivelfabriek Fage

zuivelfabriek Fage Hoogeveen premium

In eerste instantie gaat het om een fabriek met een capaciteit van 40.000 ton Griekse yoghurt. Foto: Canva

Hoogeveen heeft begin 2022 stikstofrechten gekocht voor de bouw van een zuivelfabriek van Fage op bedrijventerrein Riegmeer. Dat meldt RTV Drenthe.

Het opkopen van stikstofrechten, zoals eerder gedaan door Schiphol en de provincie Noord-Brabant, ligt gevoelig onder meer vanwege de grote onzekerheid waarin veel PAS-melders zich nog steeds bevinden. Een woordvoerder van de gemeente Hoogeveen geeft tegenover de lokale omroep aan dat het helpen van PAS-melders een provinciale aangelegenheid is. Gezien de economische waarde van de nieuwe fabriek voor de regio, wil de gemeente zich faciliterend opstellen naar Fage.

Fage wil nieuwe zuivelfabriek bouwen in Hoogeveen

De gemeente nam de stikstofrechten voor een bedrag van bijna € 100.000 over van twee veebedrijven in Hollandscheveld en Darp. Betrokken wethouder Jan Zwiers geeft aan dat de kosten worden doorberekend in de grondprijs die Fage moet betalen. De gemeente maakte begin 2021 bekend dat de Griekse zuivelonderneming Fage een nieuwe zuivelfabriek wil bouwen in Hoogeveen. In eerste instantie gaat het om een fabriek met een capaciteit van 40.000 ton Griekse yoghurt. De stikstofrechten zijn nodig vanwege de stikstof die vrijkomt bij de bouwwerkzaamheden.

Bezwaar ingediend

De ontwerpvergunning van de provincie voor de komst van de fabriek ligt tot en met 18 mei ter inzage voor belanghebbenden. Milieugroep MOB heeft inmiddels bezwaar ingediend, onder meer vanwege het hoge watergebruik, en noemt Fage op sociale media een ‘dubieuze yoghurtgigant’. Deze opmerking is wethouder Zwiers in het verkeerde keelgat geschoten. Bij een dergelijk ‘zijnsoordeel’ horen volgens hem bewijzen en die zouden ontbreken. Hij overweegt juridische stappen.

Beheer
WP Admin