Hooggerechtshof wijst verzoek Bayer Roundup uitspraak af

22-06 | |
Foto: Reina de Vries
Foto: Reina de Vries

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een beroep van Bayer afgewezen om een eerdere uitspraak in een Roundup-zaak te beoordelen.

In die zaak besliste een rechter dat het chemieconcern een bedrag van $ 25 miljoen moet betalen aan een man die stelt kanker te hebben gekregen door gebruik van het middel Roundup in de tuin. De rechters van het Hooggerechtshof lieten de uitspraak van de lagere rechter zonder commentaar intact.

Toon voor toekomstige rechtszaken

Bayer hoopte op een herziening van de zaak door het Hooggerechtshof in zijn voordeel. Een positieve uitspraak voor het chemieconcern zou de toon zetten voor toekomstige rechtszaken. De beslissing van het hof frustreert het plan om de golf van rechtszaken over het middel met glyfosaat als bestanddeel te stoppen.

‘Respectvol oneens’

Bayer is het ‘respectvol oneens met de beslissing van het Hooggerechtshof’, zei het Duitse conglomeraat in een verklaring aan persbureaus Bloomberg en Reuters . “Het bedrijf is van mening dat de beslissing het vermogen van bedrijven om te vertrouwen op officiële acties van deskundige regelgevende instanties ondermijnt. Het bedrijf is volledig voorbereid om het procesrisico in verband met mogelijke toekomstige claims in de VS te beheersen.”

Miljarden opzij gezet

Bayer heeft zo’n $ 11,5 miljard opzij gezet voor bestaande en toekomstige Roundup-rechtszaken. Vorig jaar stelde het bedrijf dat wanneer het hoger beroep bij het hof negatief zou uitpakken, het nog zo’n $ 4,5 miljard extra zou uittrekken. Bayer heeft 3 rechtszaken verloren, maar ook 4 Roundup-rechtszaken gewonnen, maar waarschijnlijk zal het in veel zaken nu ook gaan schikken. Dat is scenario 2 in het plan om de een eind te maken aan de slepende Roundup-kwestie die het bedrijf achtervolgt sinds de overname van Monsanto.

Koersdaling

Bij de opening van de beurs daalde de koers van het beursgenoteerde Bayer met ruim 4%. De hoop was ook bij beleggers gevestigd op een positieve uitkomst van ‘scenario 1’ van het plan van het chemiebedrijf.

Uitspraak Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek

De rechtszaken die personen aanspannen tegen Bayer zijn gebaseerd op een uitspraak van een tak van de Wereldgezondheidsorganisatie, het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, in 2015. Die stelde dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is. Verschillende overheidsinstanties, waaronder de EPA in de VS en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) beoordelen glyfosaat niet als kankerverwekkend. Bayer vindt dat het niet bestraft moet worden voor het op de markt brengen van een product dat als veilig is bestempeld.

Vorig jaar kondigde Bayer aan vanaf 2023 te stoppen met de verkoop van op glyfosaat gebaseerde producten aan consumenten in de VS.

Kloosterman
Meer over


Beheer