Doorgaan naar artikel

Hoogspanning om voedselprijzen

Rusland blokkeert al maanden Oekraïense havens.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De waarschuwing van Arif Husain, hoofdeconoom van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, is serieus.

Houd de handel in voedsel, brandstof en kunstmest open, drukt hij de wereldleiders op het hart. De voedselzekerheid is in het geding. Rusland blokkeert al maanden Oekraïense havens. In Oekraïne liggen nog grote voorraden graan in opslag. De ‘ontsnappingsroute’ via Roemeense havens biedt maar voor een beperkt tonnage soelaas. Ook is de logistieke operatie lastig.

Exportverbod India

Tot voor kort leek het dat India een deel van het tekort zou kunnen opvangen. Het land kondigde deze week onverwacht een exportverbod af om de binnenlandse prijsstijgingen te beperken. Door het verbod schoot de termijnmarkt in Parijs omhoog, met € 20 naar € 435 per ton voor tarwe.

Volgens de Verenigde Naties bedraagt de inflatie al in 36 landen 15% of meer. Met name de armere bevolking komt in de problemen. Hogere voedselprijzen leidden in het verleden al vaak tot opstand onder de bevolking. Door de prijsstijging komt ook het wereldvoedselprogramma in gevaar. Dit programma voorziet in voedsel voor de allerarmsten, vluchtelingen en mensen in rampgebieden.

Oproep aan Rusland

De waarschuwing sluit aan bij de verwachtingen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw: kleinere voorraden, minder export en hogere prijzen voor seizoen 2022-’23. De vooruitzichten in Australië, Oekraïne en Marokko zijn in die zin ook slecht.

De noodkreet van Husain is een oproep aan Rusland. De oorlog in Oekraïne strekt veel verder dan de regio. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin