Hoogste melkprijs Fonterra binnen handbereik

02-12-2021 | |
Foto: Boerderij
Foto: Boerderij

Australische bank ANZ geeft voor dit seizoen een prognose af van $ 8,80 per kilo Milksolid (MS) voor de melkprijs van Fonterra.

Omgerekend in euro’s komt dit overeen met € 40,20 per 100 kilo melk. ANZ komt met deze prognose, nadat economen bij andere banken BNZ en Westpac halverwege november zelfs met $ 8,90 per kilo MS rekenden. Deze recordprijzen zijn sinds de oprichting van Fonterra niet eerder uitbetaald. In seizoen 2013-‘14 bereikte de melkfabriek $ 8,40, dat dit seizoen al was geëvenaard. Fonterra zelf verwachtte in oktober een melkprijs uit te betalen die gemiddeld uit zou komen op $ 8,40. De melkaanvoer in Nieuw-Zeeland daalde in oktober met ruim 3% en ook voor november houdt men rekening met een terughoudende productie.

Hoge zuivelprijzen

Ook het prijsniveau op de internetveiling GDT blijft hoog. De verwachting is dat het zuivelconcern ook snel met een correctie op de prognose van eind oktober komt. Evenals Rabobank, waarvan de laatste prognose in september werd afgegeven. Op de NZX termijnmarkt wordt al gehandeld op $ 9 per kilo. Dat durft BNZ niet aan in zijn prognose, maar ziet bij de aanhoudende zuivelprijzen dat die grens overschreden kan worden.

Uitgebreide marktinformatie over zuivel(producten) en melkprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman RedacteurBeheer