Doorgaan naar artikel

Hoogstraten: meerprijs voor teler via veilmethode

Recordomzet bij veiling Hoogstraten in 2019. - Foto: Veiling Hoogstraten

Recordomzet bij veiling Hoogstraten in 2019. - Foto: Veiling Hoogstraten

De Belgische coöperatie Hoogstraten wil dat via vernieuwing van de veilingklok meer groentetelers een meerprijs kunnen halen.

Hoogstraten wil bij groenteveilingen een vernieuwing doorvoeren die afkomstig is uit de aardbeienveiling. De aardbeientelers hebben vorig jaar voor het eerst met een nieuw blokkavelsyteem gewerkt. Daarbij kan een teler een meerprijs van € 0,20 per kilo bijschrijven als de koper een voorkeur voor die teler aangeeft.

Door continu goede kwaliteit te leveren, kan de teler zich zo onderscheiden van de gemiddelde prijs in een standaard blokveiling. Die laatste veilmethode is nu gangbaar.

10% aardbeienvolume via nieuwe manier verkocht

De vernieuwing is bevallen in 2019 en zal ook naar andere producten worden uitgebreid, zegt de nieuwe Hoogstraten-directeur Hans Vanderhallen. “In 2019 is circa 10% van het aardbeienvolume op die manier verkocht. Daarmee verdient de teler snel een deel van zijn veilkosten terug.”

Een behoorlijk deel van de aardbeienaanvoer van Hoogstraten komt overigens uit Nederland. Dat geldt ook voor paprika, waarbij twee derde van de aanvoer Nederlands is. Bij komkommer komt de helft van de (beperkte) aanvoer uit Nederland.

Technische en logistieke aanpassing

Bij de start van het nieuwe groentenseizoen hoopt Hoogstraten bekend te kunnen maken bij welke andere producten het nieuwe blokkavelsysteem gaat draaien. Dat hangt af van technische en logistieke aanpassingen in het veilproces.

Hoogstraten heeft een app gebouwd, waarin voor aardbeien de mogelijkheid voor selectie van producent is ingebouwd. Vanderhallen: “We veilen simultaan met andere veilingen. Het moet ook technisch mogelijk zijn om dit te doen binnen alleen Hoogstraten. Het is vooral een logistieke aanpassing. Voorop staat dat de snelheid van levering aan de koper gegarandeerd is.”

Recordomzet voor Hoogstraten in 2019

Veiling Hoogstraten maakte over 2019 een recordomzet bekend van € 242 miljoen. Dat is 9,5% meer dan in 2018.

Een belangrijke verklaring hiervoor is de aanvoer van groente en fruit. Het volume daarvan steeg 12% in 2019.

De prijsvorming schommelde voor veel telers buitengewoon over het hele seizoen. Gemiddeld kan daardoor een beeld bestaan van een redelijk goed jaar. Vanderhallen merkt daarbij op: “Onze omzetcijfers zijn altijd een optelling van omzet van onze leden. Het is daarom altijd een dubbel gevoel, omdat er ook telers zijn met een minder jaar.”

De Nederlandse inbreng in de omzet van Hoogstraten was stabiel, stelt de directeur.

Beheer
WP Admin