Hoogtepunt vleeskuikenprijs lijkt bereikt

16-03 | |
De vleesmarkt staat volgens slachterijen onder druk. De botproducten zijn nog redelijk goed te plaatsen, maar de filet is moeizamer te plaatsen. Foto: Canva
De vleesmarkt staat volgens slachterijen onder druk. De botproducten zijn nog redelijk goed te plaatsen, maar de filet is moeizamer te plaatsen. Foto: Canva

Na een geleidelijke prijsdaling in de eerste weken van het jaar, liepen de prijzen voor vleeskuikens de laatste weken juist weer op.

Deze week stijgt de VCN-notering naar € 1,1250 per kilo levend gewicht en dat is hetzelfde niveau als waarmee deze het jaar 2023 begon. De ABC-prijs zakte van € 1,26 naar € 1,22 per kilo, maar klom in drie achtereenvolgende weken ook week op naar € 1,25 per kilo deze week. Daar blijft de notering echter volgende week ook op staan.

Ook bij de vrije kuikens komt komende week geen cent bij. De krapte op de markt voor levende dieren is voorbij. Het aantal beschikbare kuikens is voldoende om in de behoefte van slachterijen te voorzien. En dat ligt niet alleen aan het aanbod, maar ook aan de vraag. Sommige slachterijen schroefden de productie wat terug wegens het krappe aanbod, maar door de beperkte vraag naar vlees is dat gat niet ingevuld met losse aankoop van kip op de vrije markt, maar vielen er ploegendiensten uit. En juist die extra vraag kan de vrije markt laten opbloeien of, zoals nu, voortkabbelen. Daardoor was in Barneveld snel overeenstemming bereikt dat de notering van zowel lichte als zware kuikens komende week blijft staan op € 1,20 tot € 1,22 per kilo levend gewicht. Ook in het Belgische Deinze zijn de noteringen van vrije kuikens deze week prijshoudend, maar dan op € 1,27 tot € 1,29 per kilo.

De vleesmarkt staat volgens slachterijen onder druk. De botproducten zijn nog redelijk goed te plaatsen, maar de filet is moeizamer te plaatsen. Vleesimporten uit Oost-Europa zouden daar debet aan zijn. Deels door import rechtstreeks uit Oekraïne, maar ook doordat goedkope kip uit dat land voor concurrentie zorgt op de Poolse markt, waardoor Poolse aanbieders hun heil in andere delen van Europa zoeken voor de afzet van hun waren.

Doordat de afzet wat stroever begint te lopen, bekruipt bij slachterijen het gevoel dat de rek aan de opbrengstkant er wat uit is. Sommige wijzen naar de veevoerindustrie waar de marge-vergroting van de pluimveehouder nu vandaan zou moeten komen. De dalende graanprijs zou in de voerrekeningen terug te vinden moeten zijn.

De druk op de vleesmarkt is echter ook niet zo hoog dat slachterijen in paniek zijn. En met de gebroken weken rond Pasen in zicht, waardoor slachtdagen uitvallen, is er ook niet de verwachting dat de krapte aan kip op de markt van levende dieren snel terugkeert. Slachterijen gaan wat achterover hangen, met als gevolg dat prijshoudende noteringen het meest voor de hand liggend zijn.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer