Hooi duurder door schaarste

03-06-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Weidehooi is daardoor gevraagd en inmiddels krap beschikbaar. Nieuw weidehooi kost rond € 185 en meer.

Al is de grasproductie niet overal slecht geweest, in het algemeen geldt dat de ruwvoerpositie op veel bedrijven zwaar te wensen overlaat. Weidehooi is daardoor gevraagd en inmiddels krap beschikbaar. Nieuw weidehooi kost rond € 185 en meer per ton.

Vraag naar graszaadhooi flink toegenomen

De vraag naar graszaadhooi, met name Engels raai, is ook zeer snel toegenomen. De oude voorraden raken op. De afgelopen drie, vier weken is er veel van verkocht. In Zeeland is de groei van Engels raaigras slecht vanwege scherp weer: droog, in combinatie met wind. Beregenen, als dat al kan, is duur. Bovendien zijn de percelen voor graszaad sluitpost na bijvoorbeeld de uien en aardappelen. Men ziet een heel bescheiden oogst opdoemen.

Telersprijzen Engels raai gestegen

Niet voor niets zijn ook de telersprijzen voor Engels raai in Goes deze week gestegen. In het erg droge seizoen 2018/’19 steeg handelsprijs in augustus 2018 snel en bleef deze tot aan het voorjaar van 2019 op € 170. In het lopende seizoen is Engels raai juist niet bijzonder duur verkocht door de telers en handel. Ook tarwestro haalde tot nog toe geen hoge noteringen. Stro is in principe goed beschikbaar, maar in Frankrijk begint men het al wat vast te houden, in de verwachting dat de nieuwe oogst minder zal zijn.

Voeraardappelen krap beschikbaar

Voeraardappelen zijn nog steeds vrij krap beschikbaar. Hoe lang is de vraag. Gezien de oplopende temperaturen gaat houdbaarheid bij de telers een rol spelen. Ook gaan de vakanties voor de verwerkende industrie, met gereduceerde productie, gewoon door. Bierbostel loopt vlot weg, ondanks een stevig tarief. Er is een week levertijd.

Prognose: prijzen stabiliseren.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer